Wykonanie
Pizza, tak lubiana przez nas, a szczególnie dzieci. Ja robię je własnoręcznie. Dziś z dodatkiem
salami i
papryki. Ciasto na bazie
proszku do pieczenia, bez dodatku
drożdży jest równie smaczne i wychodzi bardzo cieniutkie.
Ciasto:1,5-2 szklanki
mąki4-5 łyżek
oliwy1 szklanka
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
jajkoFarsz:1 duża
czerwona papryka20 plasterków
salami2 średnie
pomidory3 ząbki
czosnku1
cebula30-40 dag
żółtego seraoreganotymianeksólpieprzkeczupWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
proszek do pieczenia i
sól. Mieszamy. Powoli wlewamy
mleko i
oliwę, wbijamy
jajko. Mieszamy. Miksujemy aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy 2 łyżkami
keczupu.
Paprykę kroimy w paski,
pomidory w półplasterki, a
cebulę w krążki.
Czosnek siekamy,
ser ścieramy na tarce. Na cieście układamy
salami i warzywa. Posypujemy
czosnkiem,
ziołami,
solą,
pieprzem i
serem. Pieczemy 15-20 minut w 200 st.C.Smacznego!