Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 500 gramów
papryka zielona 500 gramów
żółty ser 150 gramów
bazylia, pęczek 1 sztuk
tymianek, pęczek 1 sztuk
pomidory w kawałkach z puszki 500 gramów
jajka 6 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki,
margaryny, 1/2 łyżeczki
soli i 5 łyżek zimnej
wody zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Oczyszczoną
cebulę i
czosnek posiekać, a oczyszczoną
paprykę pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek zeszklić na rozgrzanej
oliwie, dodać
paprykę, przemieszać i krótko podsmażyć, przestudzić. Połowę
sera zetrzeć i wymieszać z posiekanymi
ziołami,
pomidorami z puszki i
jajkami, doprawić
solą oraz
pieprzem.Ciasto rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę żaroodporną. Na cieście rozsmarować duszone warzywa i zalać przygotowana masą
ziołową. Piec 45 minut w 200 stopniach. Resztę
sera pokroić w paski. Placek wyjąć i ułożyć na nim paski
sera, tak aby powstał wzór kratki, ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: