Wykonanie
Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z
mięsa gotowanego ,
kalafiorem, zapiekane w
sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo smaczny i
mogę dalej polecić.
SKŁADNIKI:Ciasto naleśnikowe2 szklanki
mąki2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanejszczypta
soli2
jajkaFarsz:
mięso gotowane z rosołu ( u mnie 2 udka )1/4
kalafioraodrobinę rosołu ( farsz będzie wtedy rzadki )
sól,
pieprz do smaku
Sos pomidorowy:5-6 dużych
pomidorów1 mała
cebulaświeża lub suszona
bazylia,1/4 łyżeczki
tymianku,
majerankusól,
pieprz1/4 łyżeczki
cukru2 ząbki
czosnku1/2 łyżki
oliwyDodatkowo na wierzch zapiekanki
ser żółtyWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy
mąkę , jeśli za gęste
wodę lub
mleko.Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i
olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia.
Kalafior gotujemy, studzimy.
Mięso i
kalafior rozdrabniamy blenderem, Dodajemy
sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę.Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy
sos pomidorowy.
Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno.
Cebulkę lekko podsmażamy na
oliwie, dodajemy
pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy
solą pieprzem cukrem.Na koniec dodajemy
czosnek pokrojony w drobną kostkę.Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy
serem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min przykryte folią aluminiową i
potem jeszcze odkryte ok 15 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.