ßßß


SKŁADNIKI:Ciasto naleśnikowe2 szklanki mąki2 szklanki mleka1/2 szklanki wody gazowanejszczypta soli2 jajkaFarsz:mięso gotowane z rosołu ( u mnie 2 udka )1/4 kalafioraodrobinę rosołu ( farsz będzie wtedy rzadki )sól, pieprz do smakuSos pomidorowy:5-6 dużych pomidorów1 mała cebulaświeża lub suszona bazylia,1/4 łyżeczki tymianku, majerankusól, pieprz1/4 łyżeczki cukru2 ząbki czosnku1/2 łyżki oliwyDodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółtyWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko.Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia.Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę.Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno.Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą pieprzem cukrem.Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w drobną kostkę.Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy serem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min przykryte folią aluminiową i potem jeszcze odkryte ok 15 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.