Wykonanie
Skoro już jest się na tej diecie, to na całego. Danie może nie bardzo drogie, ale na pewno droższe, od zwykłej pizzy, bo jednak
mąka razowa jest ponad dwa
razy droższa od zwykłej, ale na pewno warto spróbować.Spód to klasyka, ale inna
mąka i
woda zamiast
mleka:0,7 kg
mąki razowejok. 200-300 gram
mąki tortowej¾ szklanki
wody (ciepłej)kostka
drożdżyjajeczko, lub
jajkooliwa z oliwek z biedronki (żebyś się zastanowił, co czytasz)
cukier z
buraków GMO (jedna łyżka stołowa)
sólSos wedle woli, ale polecam:
pomidory z puszki z biedronki (…)2
cebulecukier z naturalnej hodowli
sólbazyliaciosnek (to nie to samo to
czosnek, ale jak nie masz ciosnku możesz użyć
czosnku)
A teraz zaczynając od tyłu, najpierw sos. Będzie krótko – podsmażasz
cebulę, wrzucasz
pomidory, solisz, pieprzysz, przyprawiasz do woli, ale koniecznie pocukrz przyjacielu, to rezultat będzie super (chyba że przesadzisz z innymi
przyprawami, więc nie przesadź, bo i tak
winę będziesz zrzucać na mnie). Można oczywiście dodać do sosu jakieś
mięso, czy coś, ale jak kto lubi… wolny
kraj. Oczywiście wszystko gotujesz, aż uzyskasz gęsty sos.
Ciasto. Najpierw do ciepłej posłodzonej
wody wrzucamy
drożdże i zamiast czekać bezczynnie, aż zaczną żyć, mieszkamy
razową mąkę z
jajkiem,
oliwą z oliwek z biedronki. Gdy stwierdzimy, że
drożdże mają już dosyć, dodajemy je do całości. ugniatamy i ugniatamy, dodając stopniowo
mąkę tortową, aż do uzyskania nie-tak-bardzo-klejącego-się ciasta. Ale będzie się trochę kleić, bo
mąka razowa tak ma, chyba, że dodasz duuuużo tortowej, ale przecież, to ma być pizza z
mąki razowej, więc niech się lepiej trochę klei.
Potem już z górki. Czekamy aż trochę wyrośnie, ugniatamy znowu, rozwałkowujemy na cienkie ciasto, smarujemy powierzchnię
oliwą, polewamy sosem, dokładamy dodatki wedle woli i pieczemy przez 15-20 min w 200 stopniach.Smacznego i powodzenia.