Wykonanie
Te
pomidorki i
zioła to skarby z mojego ogródka :-). Dzisiaj z nich wyczarowałam pyszne naleśniki po bolońsku.
Zioła zazwyczaj dodaje się do sosu a ja dodałam do ciasta naleśnikowego. Mniam
składniki na farsz:- 500 g
mielonego mięsa- około 0.5kg
pomidorów- 4-5 ząbków
czosnku- 3 łyżki
oliwy- 1 gałązkę świeżego
tymianku- 2 gałązki
bazylii- 2łyżeczki
cukru-
sól-
pieprz- 50ml
czerwonego wina-
papryczka chili-
ser żółty do posypaniaskładniki na ciasto:-
woda gazowana 400ml-
mleko 300ml- 2
jajka-
mąka 30dkg
sposób wykonaniaDo miski wlewamy
wodę i
mleko,następnie wbijamy
jajka i miksujemy. Dodajemy świeże drobno pokrojone
zioła i stopniowo
mąkę ciągle miksując.
Cebule,
czosnek,papryczkę i
pomidory kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy
oliwę, dodajemy drobno pokrojoną
cebulę i papryczkę,po minucie
czosnek i
pomidory. Dusimy około10 minut.Podlewamy
winem i dusimy następne 5 minut żeby nadmiar płynu odparował. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.
Mięso obsmażamy na patelni aż zmieni kolor z czerwonego na szary, często mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Po usmażeniu
mięso łączymy z sosem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na usmażone placki naleśników rozsmarowujemy farsz i zawijamy w roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy
serem żółtym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Jemy gorące. Smacznego