ßßß Cookit - przepis na Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku

nazwa

Wykonanie

Te pomidorki i zioła to skarby z mojego ogródka :-). Dzisiaj z nich wyczarowałam pyszne naleśniki po bolońsku. Zioła zazwyczaj dodaje się do sosu a ja dodałam do ciasta naleśnikowego. Mniam
składniki na farsz:
- 500 g mielonego mięsa
- około 0.5kg pomidorów
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 gałązkę świeżego tymianku
- 2 gałązki bazylii
- 2łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 50ml czerwonego wina
- papryczka chili
- ser żółty do posypania
składniki na ciasto:
- woda gazowana 400ml
- mleko 300ml
- 2 jajka
- mąka 30dkg
sposób wykonania
Do miski wlewamy wodę i mleko,następnie wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy świeże drobno pokrojone zioła i stopniowo mąkę ciągle miksując.Cebule, czosnek,papryczkę i pomidory kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i papryczkę,po minucie czosnek i pomidory. Dusimy około10 minut.Podlewamy winem i dusimy następne 5 minut żeby nadmiar płynu odparował. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mięso obsmażamy na patelni aż zmieni kolor z czerwonego na szary, często mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Po usmażeniu mięso łączymy z sosem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na usmażone placki naleśników rozsmarowujemy farsz i zawijamy w roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Jemy gorące. Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/10/nalesniki-po-bolonsku.html