Wykonanie
Naleśniki to świetna przekąska dla tych całkiem małych i dla całkiem bezzębnych .Dla tych ostatnich to niestety jest uzależnione od farszu ale w 80% są przyjazne . W swoim życiu nie spotkałam kogoś kto by nie lubił naleśników ,pytanie dotyczy jakich? na
slono czy na słodko . U mnie w domu jadamy najczęściej na słono . Jeden z takich przepisów podam teraz
Skladnki na 10 sztciasto naleśnikowe1i 1/2 szklanki
mąki2
jajka1/2 szklanki
kefiru (lub
mleka)1/2 szklanki
wody ( mineralna gazowana
daje puszystość)1/3 łyżeczki
soliszczypta
cukru (w dwa palce)1 łyżka
oliwyfarsz1 duża
cebula1 duża
papryka10
pieczarek1
filet z kurczaka1
pomidor lub koncentrat
sól,
pieprz1/2 łyzeczki
bazylii1
jajko10 dkg
sera żółtego ( może być inny rozpuszczalny)
oliwa do smażeniaWykonanieDo miski wsypuję
mąkę sól,
kefir,
wodę i szczyptę
soli ,dodaje
oliwę, wbijam
żółtka . Miksuję na jednolita masę pod koniec miksowania , ubijam z
białek pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki .Warzywa i filet myję i osuszam ręcznikiem, następnie kroję w paski . Wrzucam na rozgrzaną patelnię ,posypuję
solą aby szybciej zmiękły ,po 3-4 minutach dodaje
pomidora lub koncentratu i kilka kropel
wody ,przykrywam pokrywką . Farsz musi się troche poddusić . Co pewien czas mieszam . Duszenie musi być na małym ogniu . Po 5 minutach doprawiam
solą i
pieprzem dodaje
bazylię ,mieszam i nakładam na naleśnik zwijam w rulon i układam w naczyniu żaroodpornym
Ser ścieram na drobnych oczkach wbijam
jajko i mieszam dodaje
pieprzu . polewam tą miksturą naleśniki . wkladam do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut (
ser musi sie rozpuścić .)Przekąska gotowa ,jednakowo smaczna na zimno i na cieplo . Trochę
keczupu lub innego sosu
ostrego podniesie smak potrawie