Wykonanie
Home » frittata »
jajka » kolacja » kolacje »
kukurydza »
mięso » obiad » obiady » omlet »
papryka »
pomidory » prosciutto »
ser »
sery » słone » smażone »
szynka »
szynka parmeńska » włoska kuchnia » wytrawne » Frittata z prosciutto,
papryką i
kukurydząśroda, 9 lipca 2014
Dziś przedstawiam Wam pomysł na szybki i smaczny obiad. Frittata to włoska potrawa, której bazą są
jajka. Smakiem przypomina omlet z ,,
serowym wierzchem". Charakterystyczne dla frittaty jest to, że smaży się ją wolno, na małym ogniu ( w przeciwieństwie do omletu). Kwintesencją jest
ser układany na wierzchu, zapiekany krótko w piekarniku.W każdym razie... jest pyszna:) Gorąco polecam!Składniki:6
jajekpół
czerwonej paprykibazylia100-150 g
szynki parmeńskiej (Prosciutto di
Parma)ząbek
czosnkupół
cebuli100-150 g
sera żółtegomała puszka
kukurydzyszczypta
słodkiej paprykioliwa z oliwek1-2
pomidorysólpieprzWykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę,
cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oliwy, podsmażyć
cebulkę i
czosnek. Dodać pokrojoną w paseczki
paprykę oraz
szynkę parmeńską.Do miski wbić
jajka, rozbełtać, wsypać
przyprawy,
kukurydzę, wymieszać.Jajeczną ,,masę" wlać na patelnię, szybko wymieszać, wygładzić powierzchnię.Smażyć na małym ogniu aż do momentu, kiedy
jajka będą ścięte od góry(można delikatnie potrząsać patelnią - nie mieszać).Gdy masa się zetnie na wierzch poukładać pocięty w paski
ser, plastry
pomidora oraz listki świeżej
bazylii. Patelnię wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż do roztopienia się
sera. Moim zdaniem najsmaczniejsza jest na ciepło.Smacznego!