Wykonanie
Pizza ma wielbicieli na całym świecie, zjeść ją można w każdej restauracji typu fast food, kupić w każdym supermarkecie jako mrożonkę. Najlepiej jednak pizzę jest przygotować samodzielnie w domu- mamy wtedy pewność co do składników w niej zawartych i jakości. A jak dodatkowo cieszyć się jej smakiem bez wyrzutów sumienia? Wyeliminować
mąkę pszenną,
cukier,
ser. Ponadto mój przepis nie zawiera
drożdży, dlatego jest idealny dla osób zmagających się z candidą. Pizza smakuje świetnie z dodatkiem
sosu czosnkowego lub
ketchupu .
Składniki na farsz:pół
czerwonej papryki (ok 180g)1
cebula1 mała
cukinia (ok 220g)3
pomidory2 ząbki
czosnkusól morska ziołowa,
pieprz,
oreganoSkładniki na ciasto:400g
mąki orkiszowej typ 700150g
masła2
jajkałyżeczka
proszku do pieczenia (bezglutenowego)
sól morskaPrzygotowanie farszu:Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli dodać drobno pokrojone
pomidory,
paprykę i
cukinię. Nadmiar
wody odparować i smażyć na małym ogniu, aż z warzyw
zrobi się gęsta masa. Doprawić, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ciasta:Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugnieść na jednolitą masę. Z powstałej masy uformować kulę, owinąć ją w ściereczkę i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej
masłem blaszce, brzegi ciasta wygiąć ku górze.Farsz wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 15-20 minut w 180'.