Wykonanie
Ciecierzyca, zwana też
cieciorką lub
grochem włoskim, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jest dobrym źródłem niskotłuszczowego
białka, dlatego stanowi idealną alternatywę
mięsa dla wegetarian i wegan. Potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we
krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci :) Ponadto, ze względu na właściwości pobudzające, nasiona
ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak :)Jak zwykle przy przepisach z roślinami strączkowymi, które należy długo gotować, polecam ugotować jej więcej i wykorzystać do innych potraw. Nasze propozycje na dania z
ciecierzycą znajdziesz tutaj .
Składniki (porcja na 4-5 osób):1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy (można użyć też z puszki)1
czerwona paprykapor (biała część)1
cebula1 mała
cukinia2 ząbki
czosnkusok/przecier
pomidorowy (kartonik 500g)1 łyżeczka
oreganosól morska ziołowa,
pieprzzielenina (użyłam to co akurat wyrosło w ogródku, ale można użyć innych kombinacji): 3 liski
natki selera, 3 listki
lubczyka, 5 listków
bazylii, ok. pół pęczka
natki pietruszkiPrzygotowanie:1.
Cieciorkę przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać
wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nie osolonej wodzie ok. 60 minut, aż nasiona staną się miękkie. Odcedzić na sitku.2.
Paprykę i
cukinię pokroić w dużą kostkę.
Cebulę można nieco drobniej.
Por pokroić w talarki.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości
oleju, po czym podlać szklanką
wody, przyprawić 1 łyżeczką
soli morskiej ziołowej i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.3. Zawartość patelni przełożyć do średniej wielkości garnka, wlać
sok pomidorowy z kartonika, dodać posiekaną
zieleninę i zagotować. Dodać ugotowaną wcześniej
ciecierzycę (albo z puszki, odsączoną z zalewy). Na koniec dolać tyle
wody w zależności jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać. Spróbować i przyprawić
solą oraz
pieprzem do smaku. Ponownie zagotować, po czym zdjąć z ognia, aby za bardzo nie rozgotować warzyw.Polecam też w wersji na ostro - wystarczy dodać więcej
pieprzu lub
papryczki chilli :)