ßßß
Szakszuka podana w jednej z restauracji w Tel-AwiwieW Izraelu szakszukę jada się praktycznie na każdy posiłek, więc w barach i restauracjach serwowana jest całą dobę. Jest to danie banalne w przygotowanie i do tego błyskawiczne – na przygotowanie sycącego posiłku wystarczy zaledwie kwadrans. W związku z tym, że zawiera jajka świetnie pasuje na niedzielne śniadanie.Uwaga: potrawę można spotkać również jako jajka po afrykańsku. Wynika to z tego, że szakszuka jest daniem kuchni tunezyjskiej i wraz z wpływami arabskimi przeniknęła do kuchni izraelskiej.Składniki na 2 porcje:4 jajka3 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę1 czerwona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę1 mała cebula drobno posiekana1 drobno posiekany ząbek czosnki1 papryczka chili (opcjonalnie w wersji pikantnej)1 łyżeczka słodkiej paprykikilka nasion kuminu rzymskiego (opcjonalnie)świeżo zmielony pieprzsól morskaoliwa z oliwekświeże ziołaJako bazę sosu można wykorzystać salsę meksykańską . W końcu to też papryka z pomidorami.Sposób przygotowania:Na patelni z grubym dnem podsmażam cebulę i czosnek. Następnie dodaję paprykę i papryczkę chili. Kiedy warzywa nieco miękną dodaję pomidory, doprawiam i doprowadzam do wrzenia. Smażę przez ok 5 minut aż sos nieco odparuje. Umyte jajka wbijam do małych miseczek i następnie wlewam pojedynczo do sosu. Najlepiej wcześniej zrobić na patelni miejsce łyżką. Danie powinno gotować się na małym ogniu przez 5-7 minut. Warto przykryć patelnię, aby unosząca się para ścięła jajka równomiernie.Szakszuka jest gotowa, gdy białko jest ścięte, ale żółtko nadal pozostaje płynne.Na koniec warto posypać danie ulubionymi świeżymi ziołami. W Tel-Awiwie dostalibyśmy świeżą natkę pietruszki, ale doskonale nadaje się także tymianek lub kolendra. Jako uzupełnienie dania polecam domowe bułeczki razowe i lemoniadę.