Wykonanie
Słowo szakszuka w wolnym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan . Pierwszy raz z tą potrawą spotkałam się w Tel-Awiwie i miałam okazję jeść ją na kolację wigilijną. Nietypowe danie jak na świąteczny stół, niemniej zawsze to miła odmiana od barszczu z uszkami i
karpia ;)Z szakszuką jest jak z pierogami – nie ma jednego przepisu i co kucharz to inny zestaw składników. Danie występuje w wersji z
kiełbaskami,
pieczarkami,
białą fasolą,
cukinią czy
ciecierzycą. Amerykanie zapewne dodaliby
bekon – przecież wszystko lepiej smakuje z
bekonem 😉
Szakszuka podana w jednej z restauracji w Tel-AwiwieW Izraelu szakszukę
jada się praktycznie na każdy posiłek, więc w barach i restauracjach serwowana jest całą dobę. Jest to danie
banalne w przygotowanie i do tego błyskawiczne – na przygotowanie sycącego posiłku wystarczy zaledwie kwadrans. W związku z tym, że zawiera
jajka świetnie pasuje na niedzielne śniadanie.Uwaga: potrawę można spotkać również jako
jajka po afrykańsku. Wynika to z tego, że szakszuka jest daniem kuchni tunezyjskiej i wraz z wpływami arabskimi przeniknęła do kuchni izraelskiej.Składniki na 2 porcje:4
jajka3 dojrzałe
pomidory pokrojone w kostkę1
czerwona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę1 mała
cebula drobno posiekana1 drobno posiekany ząbek
czosnki1
papryczka chili (opcjonalnie w wersji pikantnej)1 łyżeczka
słodkiej paprykikilka nasion kuminu rzymskiego (opcjonalnie)świeżo zmielony
pieprzsól morskaoliwa z oliwekświeże
ziołaJako bazę sosu można wykorzystać salsę meksykańską . W końcu to też
papryka z
pomidorami.Sposób przygotowania:Na patelni z grubym dnem podsmażam
cebulę i
czosnek. Następnie dodaję
paprykę i
papryczkę chili. Kiedy warzywa nieco miękną dodaję
pomidory, doprawiam i doprowadzam do wrzenia. Smażę przez ok 5 minut aż sos nieco odparuje. Umyte
jajka wbijam do małych miseczek i następnie wlewam pojedynczo do sosu. Najlepiej wcześniej zrobić na patelni miejsce łyżką. Danie powinno gotować się na małym ogniu przez 5-7 minut. Warto przykryć patelnię, aby unosząca się para ścięła
jajka równomiernie.Szakszuka jest gotowa, gdy
białko jest ścięte, ale
żółtko nadal pozostaje płynne.Na koniec warto posypać danie ulubionymi świeżymi
ziołami. W Tel-Awiwie dostalibyśmy świeżą
natkę pietruszki, ale doskonale nadaje się także
tymianek lub
kolendra. Jako uzupełnienie dania polecam domowe bułeczki
razowe i lemoniadę.