ßßß Cookit - przepis na Wegetariańska faszerowana cukinia

Wegetariańska faszerowana cukinia

nazwa

Wykonanie

Faszerowana, zapiekana cukinia- tym razem w wersji wegetariańskiej :)
Składniki:
2 małe cukinie
50 g granulatu sojowego
2 ząbki czosnku
mała cebula
pół czerwonej papryki
2 pomidory
4 łyżki oleju do smażenia
sól morska
pieprz
oregano
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Granulat sojowy zalać wrzątkiem, doprawić (ja używam uniwersalnej kompozycji przypraw niezawierającej glutaminianu sodu) i moczyć przez 2 minuty. Odlać wodę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i granulat sojowy. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką
Cukinię umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż na pół.
Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju na patelni i podsmażyć cukinię przekrojonymi częściami do dołu. Zdjąć z patelni i wydrążyć cukinię łyżką.
Miąższ pokroić i wymieszać z granulatem sojowym.
Gotowym farszem napełnić połówki cukinii i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu cukinii. Posypać oregano. Wsadzić do piekarnika.
Piec w 180 st. przez ok 20 minut.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/04/wegetarianska-faszerowana-cukinia.html