Faszerowana, zapiekana cukinia- tym razem w wersji wegetariańskiej :)Składniki:2 małe cukinie50 g granulatu sojowego2 ząbki czosnkumała cebulapół czerwonej papryki2 pomidory4 łyżki oleju do smażeniasól morskapieprzoregano2 łyżeczki słodkiej mielonej paprykiPrzygotowanie:Granulat sojowy zalać wrzątkiem, doprawić (ja używam uniwersalnej kompozycji przypraw niezawierającej glutaminianu sodu) i moczyć przez 2 minuty. Odlać wodę.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i granulat sojowy. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną paprykąCukinię umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż na pół.Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju na patelni i podsmażyć cukinię przekrojonymi częściami do dołu. Zdjąć z patelni i wydrążyć cukinię łyżką.Miąższ pokroić i wymieszać z granulatem sojowym.Gotowym farszem napełnić połówki cukinii i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.Pomidory umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu cukinii. Posypać oregano. Wsadzić do piekarnika.Piec w 180 st. przez ok 20 minut.