Wykonanie

Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z
cieciorki z dodatkiem mielonych
płatków owsianych, dzięki
czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną
cayenne i
kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa:
marchewka,
zielony groszek i żółta
fasolka z dodatkiem odrobiny
czerwonej papryki i
cebulki oraz doskonałego
łososia, gotowanego w
mleku z
czosnkiem.
Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w
śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem
tymianku i
natki pietruszki.
Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:)SKŁADNIKI NA SPÓD:1 puszka
Cieciorki - użyłam
Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze"1 szklanka
płatków owsianych górskich1
jajko75 g
masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę)1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne (
chili)NADZIENIE:1 opakowanie
warzyw mrożonych:
groszku,
marchewki i żółtej
fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle)1 średnia
cebula3 łyżki
oliwy z oliwek1/2
czerwonej papryki250-300 g filetu z
łososia1 szklanka
mleka (użyłam 3,2 %)2 ząbki
czosnkuniecałe 3/4 łyżeczki
soli3/4 szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%3
jajka1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki suszonej
natki pietruszki1/3 łyżeczki
pieprzuWYKONANIE:SPÓD:
Cieciorkę zmiel na masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki).
Płatki owsiane zmiel na
mąkę (ja zmieliłam w malakserze, pozostawiając niewielkie okruszki).Do
cieciorki dodaj wszystkie pozostałe składniki i zagnieć ciasto, ręcznie lub hakiem miksera.Ciasto
owiń w folię i wsadź na 30 minut do lodówki lub na 10-15 minut do zamrażalnika.Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Schłodzonym
ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 25 cm, dno i boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem.Podpiecz tartę przez 12-15 minut w piekarniku.NADZIENIE:Filet z
łososia obierz ze skóry (wyciągnij ewentualne ości) i pokrój w kostkę 2,5 x 2,5 cm.W niewielkim garnuszku zagotuj
mleko razem z
solą oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem (dodaj do
mleka również skórkę z
czosnku pozostałą po przeciskaniu) i na wrzątek wrzuć kostki
łososia. Gotuj je około 10 minut, na średnim ogniu, aż
ryba będzie cała ścięta i soczysta w środku.Odcedź ugotowaną
rybę z pozostałości
mleka.Na patelni rozgrzej
oliwę i zrumień na niej leciutko
cebulę posiekaną w drobną kosteczkę.Dodaj do niej
mrożone warzywa i mieszając odparuj z nich lekko
wodę przez około 3 minuty.Zdejmij warzywa z ognia, dodaj do nich pokrojoną w niewielką kostkę
paprykę,
łososia (wraz ze resztkami
czosnku).
Śmietanę rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej z
jajkami,
tymiankiem,
pietruszką i
pieprzem. Zalej tą
mieszanką warzywa z
łososiem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i przełóż nadzienie na podpieczony spód.Piecz tartę 25 minut . Podawaj gorącą lub zimną. Gotowe! Smacznego!


