ßßß
Składniki:- 4 duże ziemniaki- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- 2 całe jajka- szczypta soli- 1 łyżeczka płaska pieprzuWszystkie składniki trę na tarce albo przez maszynkę i łączę ze sobą. Odcedzam wodę i zbieram łyżką skrobię, która powstała. Smażę na patelni grubo zalanej olejem do smażenia. Na gorące placki nakładam gulasz i łyżkę śmietany. Najlepiej smakuje z maślanką do picia.


Gulasz:- 1 kg mięsa wieprzowego od pieczeni pokrojonego w kostkę- 1 papryczka chili- 3 czerwone papryki- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- łyżka mąki ziemniaczanej- sól- oliwa z oliwek- łyżka masłaPrzygotowanie:Mięso nacieram czosnkiem, solą, oliwą z oliwek i papryczką chili. Zostawiam na minimum 3 godziny. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso i smażę aż będzie miękkie. W rondelku na oliwie i maśle, duszę cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaję gotowe, miękkie mięso i podlewam mąką ziemniaczaną połączoną z wodą aby nieco zagęścić. Przyprawiam do smaku.