Wykonanie

Niedzielny obiad nie musi być nudny. Nie lubimy się powtarzać, a i wymagający domownicy też nie lubią jeść dwa
razy tego samego :) Jeśli zabraknie Wam pomysłów, spróbujcie mojej pieczeni z mielonej
łopatki wieprzowej - jak na zimę przystało - otulonej w płaszczyk z
boczku. Tylko gdzie ta zima??? :)


Składniki na pieczeń:70 dag
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowej - zawsze
mielę sama :)1 lub 2
bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać
bułki poznańskiej),200 ml
mleka,1 duża
cebula,1 pęczek
natki pietruszki,40 dag
wędzonego boczku2
jajka,3 ząbki
czosnku,1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtejsól,
pieprz,1 łyżka
masła,odrobina
oliwy z oliwekCebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy w 1 łyżce
masła.
Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy do
mleka.Zostawiamy na kilka minut, aż nasiąkną.
Pietruszkę drobno siekamy,
paprykę kroimy w paski. Do świeżo zmielonego
mięsa z
łopatki dodajemy dwa
jajka, posiekaną
pietruszkę, ostudzoną
cebulę, wyciśnięty przez praskę
czosnek, odsączoną z
mleka bułkę i mieszamy (30
razy w prawo + 30
razy w lewo :)Naczynie żaroodporne smarujemy cienko
oliwą i wykładamy plastrami
boczku tak, aby następnie układane
mięso można było nimi owinąć.
Mięso układamy warstwami: 1/3
mięsa mielonego,
papryka, kolejna część
mięsa mielonego,
papryka i na koniec reszta
mięsa. Sposób układania
papryki pod względem kolorystycznym jest oczywiście dowolny :) Wierzch przykrywamy
boczkiem. Pieczemy w temperaturze180 ° C przez 1-1,5 godziny. Proponuję podać z purée ziemniaczanym i salsą
paprykową, na którą przepis podaję poniżej. Życzę smacznego :)

Salsa z
papryki:1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej1/2 dużej
cebuli (lub 1 mała)3 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżeczki
natki pietruszki4 łyżki
cytryny1/2 łyżeczki
miodusól i
pieprzPapryki i
cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z
pietruszką oraz dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy i gotowe :)


