Wykonanie
Tradycyjna hiszpańska tortilla zawiera
ziemniaki,ta wersja nieco szybsza do przygotowania jest z chorizo i
papryką,ale skład można komponować wg.własnych upodobań:)Bardzo pożywna,można ją jeść na ciepło,tuż po usmażeniu oraz na zimno jako przekąskę.W składzie jest tradycyjny hiszpański
ser owczy Manchego klik .
poniższa porcja jest na 2 małe torille2 łyżki
oliwy do smażeniapo 1
papryce żółtej i czerwonej1
cebula2 ząbki
czosnku13 dkg chorizo6
jajekgarść świeżej
natki pietruszki5 dkg
sera Manchego-można zastąpić innym
sól i
pieprz do smakuNa patelni rozgrzewam
oliwę i dorzucam pokrojone w małe kawałki
papryki,
cebulę w półplasterki i smażę na małym ogniu,aż zmiękną.Następnie dodaję pokrojoną w półplastry
kiełbasę chorizo oraz posiekany
czosnek i smażę ok.3-5 min.
Jajka mieszam widelcem w misce wraz z posiekaną
natką ,
solą,
pieprzem oraz startym na grubej tarce
serem i zalewam podsmażone warzywa z chorizo.Smażę na małym ogniu,można pod przykryciem,do momentu,aż boki się podsmażą,a następnie przykrywam patelnię talerzem i odwracam tortillę na drugą stronę.Podaną porcję podzieliłam na pół i przyrządziłam 2 tortille osobno na małej patelni ok.23 cm-łatwiej jest odwrócić na drugą stronę:) Smacznego!!!