Wykonanie
Beef tongue with horseradish sauce and lemon jam.

Z ozorami jest tak. Większość ich nie
jada, nawet nie wie czy jest dobry albo niesmaczny i po prostu
mówi, że nie lubi. W sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często w menu dobrych restauracji. Należę do grupy lubiącej ozory. Można je podawać w sosach, gotowane i smażone, w galarecie, w roladach, wyrobach wędliniarskich itd.Jeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą
konfiturę cytrynową, przepis poniżej.Składniki:

0 , 7 kg ozór wołowy1,5 l.
bulion wołowy3
liście laurowe5
ziele angielskieSos chrzanowy:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki2 łyżki
chrzanu tartego150 ml
bulionu wołowego3 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
soku z cytrynybiały pieprzWykonanie:Ozór zalać
bulionem, dodać
liście laurowe i
ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć z ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym
sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem.
Sos chrzanowy:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać
mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając
bulionem. Dodać
śmietanę,
sok z cytryny i
pieprz.
Konfitura cytrynowa do
mięs i ryb .Lemon jam.

Składniki.

2
cytryny1 ząbek
czosnku5 plasterków
imbiru1
cebula5dag
rodzynek2 liście
cytryny lub
limonki1 łyżeczka ostrej
musztardy1/2 łyżeczki
kminku mielonego1/2 łyżeczki
kolendry3 szczypty
chilli w proszku2 łyżki
cukru1 łyżka
oliwy1 łyżka
octu winnego białego1 łyżeczka
soliWykonanie.
Cytryny sparzyć, pokroić w ósemki. Włożyć do szklanej lub porcelanowej miski ,posypać
solą ,wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 8h.Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.Na patelni umieścić przeciśnięty
czosnek ,
imbir ,ósemki
cebuli,
musztardę,
chilli,
kminek,
kolendrę,
cukier i
oliwę .Wszystko wymieszać i mieszając gotować 3 min, aż mieszanina lekko się przesuszy.Wlać 200ml
wody,
ocet ,dodać
rodzynki, liście
cytrynowe i ósemki
cytryn. Wymieszać i gotować, aż
cytryny zmiękną ,około 20min.Odstawić do przestudzenia. W słoikach można przechowywać parę tygodni.
Konfitura świetnie koresponduje z
łososiem .Ja podałem z ozorkami w
sosie chrzanowym.