ßßß
Składniki na 2 osoby:3 filety z soli2 duże cebulesok z 1/2 cytrynykilka plasterków cytrynykilka krążków słodkiej paprykiSos:3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki białego octu winnego1,5 papryczki chili2 ząbki czosnku3 łyżeczki cukruRybę rozmrażamy i solimy. Smarujemy dno naczynia do zapiekania oliwą. Układamy plastry cebuli i polewamy je sokiem z cytryny. Na nich kładziemy filety z soli posmarowane z obu stron zmiksowanym słodkim sosem chili (można też użyć gotowego). Dekorujemy wierzch cytryną i papryką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 40 minut. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i kiszoną papryką, na którą już wkrótce podam Wam przepis.
Mój przepis znacznie różni się od tego z gazety. Nie mniej jednak bez inspiracji nie byłoby tego świetnego dania! Ryba zyskuje po upieczeniu piękny pomarańczowy kolor!Przepis dodaję do akcji Shinju Parykujemy 2 i mojej Warzywa psiankowate