Wykonanie
W sobotę zrobiłam najostrzejszą potrawę w moim życiu. Na szczęście miałam
maślankę w pobliżu, więc szybko przestały mnie piec usta.
Mleko i jego
przetwory najszybciej neutralizują kapsaicynę zawartą w
chili. Danie było ostre, ale niebiańsko pyszne i lekkie. Mój mąż stwierdził, że TOP 10 moich kulinarnych wyczynów. Na pomysł nie wpadłam jednak sama, pomogła mi Gazeta Wyborcza i jej
seria Kuchnia Polska. Spotkania z
przyprawami . Sięgnęłam po przepis z zeszytu nr 6 Spotkanie z
papryką. Od jakiegoś czasu
rybkę na obiad
mogę zjeść tylko w weekend, więc jak tylko zobaczyłam ten przepis od razu pojechaliśmy z mężem na targ po składniki.
Składniki na 2 osoby:3 filety z
soli2 duże
cebulesok z 1/2
cytrynykilka plasterków
cytrynykilka krążków
słodkiej paprykiSos:3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
białego octu winnego1,5
papryczki chili2 ząbki
czosnku3 łyżeczki
cukruRybę rozmrażamy i solimy. Smarujemy dno naczynia do zapiekania
oliwą. Układamy plastry
cebuli i polewamy je
sokiem z cytryny. Na nich kładziemy filety z
soli posmarowane z obu stron zmiksowanym słodkim sosem
chili (można też użyć gotowego). Dekorujemy wierzch
cytryną i
papryką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 40 minut. Ja podałam z pieczonymi
ziemniakami i kiszoną
papryką, na którą już wkrótce podam Wam przepis.
Mój przepis znacznie różni się od tego z gazety. Nie mniej jednak bez inspiracji nie byłoby tego świetnego dania!
Ryba zyskuje po upieczeniu piękny
pomarańczowy kolor!Przepis dodaję do akcji Shinju Parykujemy 2 i mojej Warzywa psiankowate