Wykonanie
Dorsz z maślanym sosem
chilli jest dla tych, którzy nie lubią
karpia, ale też dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę wiosny na wigilijny stół :) Nie jest to może tradycyjna świąteczna potrawa, ale myślę, że śmiało może o taki tytuł powalczyć :)
Dorsz jest bardzo delikatny, a sos przyjemnie pikantny :)
Rybę możecie podać na mieszance
sałat, z chrupiącym
pieczywem lub z jednym i drugim ;) Danie lekkie, kolorowe i pyszne! Polecam :)Składniki (na 2 os.):
filety z dorsza dla 2óch osób1 łyżeczka
papryki słodkiejsólświeżo mielony
pieprzsok z 1/2
cytryny1 łyżka
masła1
papryczka chilli, drobno pokrojonasok i skórka otarta z 1/2
cytryny2-3 łyżki
masła1 łyżka
oliwy2
cebule dymki, drobno pokrojone1 ząbek
czosnku, drobno pokrojony
sólświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Dorsza umyj i osusz, a następnie dopraw
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Tak doprawionego
dorsza skrop obficie
cytryną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez około 10-15minut.Na rozgrzaną patelnię włóż
masło z
oliwą i zeszklij
dymki, następnie dodaj
chilli, a na końcu
czosnek. Dopraw
solą i
pieprzem i dodaj sok i
skórkę z cytryny :) Sos lekko zredukuj i zestaw z ognia.Upieczone filety wyłóż na mieszance
sałat i zwieńcz je sosem :)Smacznego :)