ßßß Cookit - przepis na Dorsz z maślanym sosem chilli

Dorsz z maślanym sosem chilli

nazwa

Wykonanie

Dorsz z maślanym sosem chilli jest dla tych, którzy nie lubią karpia, ale też dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę wiosny na wigilijny stół :) Nie jest to może tradycyjna świąteczna potrawa, ale myślę, że śmiało może o taki tytuł powalczyć :) Dorsz jest bardzo delikatny, a sos przyjemnie pikantny :) Rybę możecie podać na mieszance sałat, z chrupiącym pieczywem lub z jednym i drugim ;) Danie lekkie, kolorowe i pyszne! Polecam :)
Składniki (na 2 os.):
filety z dorsza dla 2óch osób
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
świeżo mielony pieprz
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła
1 papryczka chilli, drobno pokrojona
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 cebule dymki, drobno pokrojone
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Dorsza umyj i osusz, a następnie dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Tak doprawionego dorsza skrop obficie cytryną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez około 10-15minut.
Na rozgrzaną patelnię włóż masło z oliwą i zeszklij dymki, następnie dodaj chilli, a na końcu czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dodaj sok i skórkę z cytryny :) Sos lekko zredukuj i zestaw z ognia.
Upieczone filety wyłóż na mieszance sałat i zwieńcz je sosem :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/12/dorsz-z-maslanym-sosem-chilli.html