ßßß
Dorsz z maślanym sosem chilli jest dla tych, którzy nie lubią karpia, ale też dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę wiosny na wigilijny stół :) Nie jest to może tradycyjna świąteczna potrawa, ale myślę, że śmiało może o taki tytuł powalczyć :) Dorsz jest bardzo delikatny, a sos przyjemnie pikantny :) Rybę możecie podać na mieszance sałat, z chrupiącym pieczywem lub z jednym i drugim ;) Danie lekkie, kolorowe i pyszne! Polecam :)Składniki (na 2 os.):filety z dorsza dla 2óch osób1 łyżeczka papryki słodkiejsólświeżo mielony pieprzsok z 1/2 cytryny1 łyżka masła1 papryczka chilli, drobno pokrojonasok i skórka otarta z 1/2 cytryny2-3 łyżki masła1 łyżka oliwy2 cebule dymki, drobno pokrojone1 ząbek czosnku, drobno pokrojonysólświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Dorsza umyj i osusz, a następnie dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Tak doprawionego dorsza skrop obficie cytryną i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez około 10-15minut.Na rozgrzaną patelnię włóż masło z oliwą i zeszklij dymki, następnie dodaj chilli, a na końcu czosnek. Dopraw solą i pieprzem i dodaj sok i skórkę z cytryny :) Sos lekko zredukuj i zestaw z ognia.Upieczone filety wyłóż na mieszance sałat i zwieńcz je sosem :)Smacznego :)