Wykonanie
Pomysłem na ciekawą i bardzo lekką przystawkę , może być świeża
sałatka z
krewetek . Dobrze gdy użyjemy
krewetek tygrysich , chodzi o to by były głównym aktorem w tym daniu , koktajlowe nieco
giną w tłumie składników 😉 Orzeźwiająca w smaku , lekko pikantna i bardzo aromatyczna , na pewno nie
przyprawi nas o niestrawność , chyba że
krewetki okażą się nie świeże , ale nie uprawiajmy czarnowidztwa 😉 Jest pyszna i warta polecenia , a do tego świetnie się prezentuje ..
Składniki na 4 pucharki :0,6 kg
krewetek tygrysich mrożonych ( ja użyłam białych )sok wyciśnięty z jednej
cytryny1/2 strąka świeżego
chilli , najlepiej żółtego -będzie ładny kontrast2-3
pomidory śliwkowe -twarde ,mięsiste1/2 pęczka
pietruszki naciowej1 mały ząbek
czosnku lub 1/2 dużego ,żeby nie zdominował potrawy1
cebulka mała -czerwona1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy z oliweksól do smaku
Krewetki rozmrażamy , płukamy na sitku , przekładamy do miseczki i zalewamy
sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut . Po tym czasie przepłukujemy . Zagotowujemy osoloną
wodę w garnku i wrzucamy do niej
krewetki -wyłączamy gaz i trzymamy je we wrzątku -parzymy około 5 minu t , odcedzamy i przepłukujemy lodowatą
wodą , żeby zatrzymać proces gotowania ( powinny pozostać soczyste i miękkie ) .
Cebulę siekamy drobno ,
pomidora kroimy
w malutkie kawałeczki ,
pietruszkę siekamy , wszystko mieszamy , dodając
oliwę ,
cukier , szczyptę
soli, wyciśnięty
czosnek i drobno posiekany kawałek
chilli -jeśli ktoś lubi łagodniej można zmniejszyć ilość
chilli . Odstawiamy na 30 minut , po tym czasie łączymy z
krewetkami i podajemy . Doskonała przystawka na każda okazję 😉