Danie dla miłośników pomidorów.Pomidory faszerowane mięsem są i dealne jako przekąska na imprezach. Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu włożyć do piekarnika na pół godziny.Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :)Składniki:9 średnich pomidorów1 cebula1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy200 g mielonej karkówkisólpieprzpół łyżeczki cukrupół czubatej łyżeczki słodkiej paprykiszczypta chili10 gałązek pietruszkipół kulki mozzarelliWykonanie:Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy.Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut.Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu.Pomidory napełniamy tak przygotowanym farszem. Na górze farszu kładziemy plasterek mozzarelli.Pomidory przykrywamy odkrojonym kapeluszem.Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Układamy w nim pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy pół godziny w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).Smacznego :)Przepis dołączam do akcji kulinarnych: