Wykonanie
Cukinia faszerowana a'la sushi jest idealnym daniem na przyjęcia.Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie włożenia we właściwej chwili na pół godziny do piekarnika.Podana z
ryżem stanowi pyszne danie obiadowe :)
Składniki:5 małych, cienkich
cukinii1 mały
pomidor1
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwywiększa szczypta
chiliczubata łyżeczka
słodkiej paprykipół czubatej łyżeczki
majerankusólpieprz200 g mielonej
karkówkiWykonanie:
Cukinię myjemy, kroimy na krążki grubości 2 cm i wydrążamy środki, tworząc miseczki. Uważamy, aby nie zrobić w miseczkach z
cukinii dziury na wylot.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki
wody i układamy w nim
cukinie.Każdą miseczkę z
cukinii solimy,
pieprzymy i do środka każdej wkrapiamy kilka kropli
oliwy.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na
oliwie 5 minut.Wydrążone środki z
cukinii i
pomidora drobno siekamy, dodajemy do
cebuli. Dodajemy również
przyprawy:
chili,
słodką paprykę,
majeranek,
sól i
pieprz i całość podsmażamy do odparowania soku.Jeśli zostało nam trochę zaczętej
cukinii, bo na przykład mamy za małe naczynie żaroodporne, to kroimy tą niewykorzystaną
cukinię na drobną kostkę i również dorzucamy na patelnię.Na koniec na patelnię dodajemy
mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cukinie napełniamy czubato farszem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Zapiekamy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).Smacznego :)