ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana a'la sushi

Cukinia faszerowana a'la sushi

nazwa

Wykonanie

Cukinia faszerowana a'la sushi jest idealnym daniem na przyjęcia.
Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie włożenia we właściwej chwili na pół godziny do piekarnika.
Podana z ryżem stanowi pyszne danie obiadowe :)
Składniki:
5 małych, cienkich cukinii
1 mały pomidor
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
większa szczypta chili
czubata łyżeczka słodkiej papryki
pół czubatej łyżeczki majeranku
sól
pieprz
200 g mielonej karkówki
Wykonanie:
Cukinię myjemy, kroimy na krążki grubości 2 cm i wydrążamy środki, tworząc miseczki. Uważamy, aby nie zrobić w miseczkach z cukinii dziury na wylot.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim cukinie.
Każdą miseczkę z cukinii solimy, pieprzymy i do środka każdej wkrapiamy kilka kropli oliwy.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 5 minut.
Wydrążone środki z cukinii i pomidora drobno siekamy, dodajemy do cebuli. Dodajemy również przyprawy: chili, słodką paprykę, majeranek, sól i pieprz i całość podsmażamy do odparowania soku.
Jeśli zostało nam trochę zaczętej cukinii, bo na przykład mamy za małe naczynie żaroodporne, to kroimy tą niewykorzystaną cukinię na drobną kostkę i również dorzucamy na patelnię.
Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cukinie napełniamy czubato farszem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/09/cukinia-faszerowana-ala-sushi.html