Wykonanie
Pieczarki faszerowane
mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny.Podane z
ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :)
Składniki:12 średnich
pieczarek1 mała
cukinia1 mały
pomidor1 mała
cebula2 ząbki
czosnkuoliwapół płaskiej łyżeczki
lubczykupół czubatej łyżeczki
majerankupół czubatej łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
chilisólpieprz100 g mielonej
karkówkiWykonanie:Z umytych
pieczarek wycinamy ogonki.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki
wody i układamy w nim
pieczarki.Każdą
pieczarką dość mocno solimy i
pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy pół łyżeczki
oliwy. Ogonki
pieczarek drobno kroimy.
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach
oliwy 5 minut.Następnie do
cebuli dodajemy
cukinię,
pomidora, poszatkowane ogonki
pieczarek,
lubczyk,
majeranek,
chili,
słodką paprykę,
sól oraz
pieprz i całość podsmażamy do odparowania
wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy
mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając.Tak przygotowanym farszem napełniamy
pieczarki.
Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).Smacznego :)