ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

nazwa

Wykonanie

Pieczarki faszerowane mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny.
Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :)
Składniki:
12 średnich pieczarek
1 mała cukinia
1 mały pomidor
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
pół płaskiej łyżeczki lubczyku
pół czubatej łyżeczki majeranku
pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
sól
pieprz
100 g mielonej karkówki
Wykonanie:
Z umytych pieczarek wycinamy ogonki.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki.
Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy pół łyżeczki oliwy. Ogonki pieczarek drobno kroimy.
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy 5 minut.
Następnie do cebuli dodajemy cukinię, pomidora, poszatkowane ogonki pieczarek, lubczyk, majeranek, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki.
Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/10/pieczarki-faszerowane-miesem.html