Wykonanie
Sos ostry chilli, na bazie
pomidorów jest rewelacyjny dla miłośników ostrzejszych smaków a co najważniejsze z łatwością przygotowujemy go w domu.
Sos jest na bazie
pomidorów, dzięki
czemu zachowuje gęstość, z dodatkiem
chilli jest ostry i bardzo smaczny. Nie podajemy go dzieciom.
SKŁADNIKI :2 puszki
pomidorów1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oleju4-5
ostrych papryczek chilli1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
solisok z 1/2
cytrynyPRZYGOTOWANIE :Do garnka wlewamy
olej, dodajemy obraną i poszatkowaną
cebulę oraz pokrojony
czosnek.Po chwili podpiekania wlewamy
pomidory i dodajemy pokrojone
papryczki chili łącznie z pestkami ale bez końcówki ( papryczki kroimy w gumowych rękawiczkach ) .Całość gotujemy 20 minut. Sos odkładamy do ostygnięcia, następnie mielimy blenderem, przekładamy go spowrotem na gaz i ogrzewamy, dodajemy całe
przyprawy, mieszamy ( oczywiście przypraw może być więcej ale to zależy od naszego smaku ).Gotujemy około 10 minut aż sos zgęstnieje i gotowe. Jeszcze gorący przelewam do malutkich słoiczków lub buteleczek. Odkładam do ostygnięcia. Można go również przechowywać w lodówce, w pojemniku. Polecam sosik do domowego kebaba, kanapek itp. jest super.