ßßß Cookit - przepis na Pieczeń peklowana po śląsku

Pieczeń peklowana po śląsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka wieprzowa surowa 3 kilogramów
sól peklowa 1 sztuk
cukier 10 gramów
kolendra 10 gramów
ziarenka jałowca 10 gramów
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie jamajskie według uznania
goździki 3 sztuk
mąka według uznania
masło według uznania
oliwa według uznania
Wykonanie:
Sól peklową rozpuścić w pół litra przegotowanej, chłodnej wody. Dodać roztarty czosnek, jałowiec, kolendrę, cukier, goździki i 10 ziaren ziela angielskiego. Tym roztworem zalać umyte, osuszone mięso. Peklować ok. 14 dni w temperaturze 2-4 stopni. Szynkę można też zapeklować na sucho, nacierając solą peklową i roztartymi przyprawami.
Zapeklowana szynkę obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle z oliwą, na złocisty kolor, uważając, aby nie przepalić. Przełożyć szynkę do dużej brytfanny, podlać wodą i piec w 200 stopniach, podlewając pieczeń wytwarzającym się sosem. Podawać z kaszą i kolorowymi surówkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12222/Pieczen-peklowana-po-slasku