Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka wieprzowa surowa 3 kilogramów
sól peklowa 1 sztuk
cukier 10 gramów
kolendra 10 gramówziarenka jałowca 10 gramów
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie jamajskie według uznania
goździki 3 sztuk
mąka według uznania
masło według uznania
oliwa według uznaniaWykonanie:
Sól peklową rozpuścić w pół litra przegotowanej, chłodnej
wody. Dodać roztarty
czosnek,
jałowiec,
kolendrę,
cukier,
goździki i 10 ziaren
ziela angielskiego. Tym roztworem zalać umyte, osuszone
mięso. Peklować ok. 14 dni w temperaturze 2-4 stopni.
Szynkę można też zapeklować na sucho, nacierając
solą peklową i roztartymi przyprawami.Zapeklowana
szynkę obtoczyć w
mące i obsmażyć na
maśle z
oliwą, na złocisty kolor, uważając, aby nie przepalić. Przełożyć
szynkę do dużej brytfanny, podlać
wodą i piec w 200 stopniach, podlewając pieczeń wytwarzającym się sosem. Podawać z
kaszą i kolorowymi surówkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: