ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoszynka wieprzowa surowa 3 kilogramówsól peklowa 1 sztukcukier 10 gramówkolendra 10 gramówziarenka jałowca 10 gramówczosnek 2 ząbkiziele angielskie jamajskie według uznaniagoździki 3 sztukmąka według uznaniamasło według uznaniaoliwa według uznaniaWykonanie:Sól peklową rozpuścić w pół litra przegotowanej, chłodnej wody. Dodać roztarty czosnek, jałowiec, kolendrę, cukier, goździki i 10 ziaren ziela angielskiego. Tym roztworem zalać umyte, osuszone mięso. Peklować ok. 14 dni w temperaturze 2-4 stopni. Szynkę można też zapeklować na sucho, nacierając solą peklową i roztartymi przyprawami.Zapeklowana szynkę obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle z oliwą, na złocisty kolor, uważając, aby nie przepalić. Przełożyć szynkę do dużej brytfanny, podlać wodą i piec w 200 stopniach, podlewając pieczeń wytwarzającym się sosem. Podawać z kaszą i kolorowymi surówkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: