Wykonanie
Kruche ciasteczka truskawkowe są przepyszne, słodziutkie, diabelsko kruche i kompletnie upierdliwe podczas jedzenia — upieczcie i skosztujcie, a przekonacie sięJesteśmy strasznymi łasuchami na truskawki, a że po owocnym lecie ostał się dokładnie jeden słoiczek powideł truskawkowych, stwierdziliśmy, że fajnie było by go wykorzystać już teraz, a nie chomikować na zimę.Przepis na ten smakołyk jest banalnie prosty. Potrzebne będą następujące…2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej 650,200 g miękkiego
masła (82% tłuszczu),1/2 szklanki
cukru kryształu,1 opakowanie
cukru wanilinowego,szczypta
soli kuchennej,
cukier trzcinowy (do przyozdobienia ciasteczek),powidła truskawkowe (na nadzienie).Niezbędne kuchenne akcesoriawaga kuchenna,stolnica,wałek,szklanka,kieliszek, naparstek lub inna rzecz o brzegu w formie cylindra — my używamy… plastikowych rurek po papierze do faksu ;),płaski pojemniczek,łyżeczkaZ powyższych składników wyrabiamy dość zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 3–5 mm i wykrawamy naprzemiennie kółka (za pomocą szklanki) oraz pierścienie (za pomocą szklanki i rurki do faksu). Powinno wyjść ich po równo ± 1 szt. Krążki układamy bez żadnych ceregieli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierścienie przed ułożeniem na papierze “maczamy” jedną stroną w cukrze trzcinowym wsypanym do płaskiego naczynia, nieco dociskając, aby się dobrze przylepił. Na blasze kładziemy
cukrem do góry. Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 200ºC do lekkiego zrumienienia i wykładamy do ostudzenia.
Na wystudzone kruche ciasteczka w kształcie krążków nakładamy po małej łyżeczce powideł truskawkowych (ale mogą być też dowolne inne, choć truskawkowe — moim zdaniem — najlepsze). Przykrywamy ciasteczkiem w formie pierścienia i dociskamy bardzo lekko, aby część nadzienia wydostała się przez dziurkę, a reszta rozpłynęła nieco między brzegami ciasteczek, sklejając je. Warto uważać bo kruche ciasteczka truskawkowe są kruche przez duże K i nietrudno o kataklizm.A teraz próbujemy je bezstresowo zjeść 😉 Smacznego!
Kruche ciasteczka truskawkoweKruche ciasteczka truskawkowe to chyba najsłodsze i najpyszniejsze ciasteczka pod słońcem. Eksplozja smaku i kruchość, która potrafi zachwycić wrażliwe podniebienie.