Wykonanie
Raz, jeden jedyny raz
jadłam tradycyjne szkockie shortbreads. Ale jak pudełko (a wręcz pudełeczko ;))
ciastek kosztuje 20zł, to trzeba było znaleźć przepis na te pyszności ;) Mocno kruche, mocno maślane i lekko słone – takie właśnie są. Spróbujcie sami! :)SHORTBREADSkładniki (na ok. 20
ciastek):360g
mąki170g chłodnego
masła (ale nie prosto z lodówki)80g
cukruszczypta
soliSkładniki połączyć, aż powstaną okruszki (nie ma potrzeby używać miksera). Po tym czasie ciasto przesypać do formy 20x30cm i ugnieść tak, aby okruchy się skleiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C (dwie grzałki) na 20-25 minut. Po tym czasie wyjąc i ostudzić, następnie pokroić.I właśnie ciocia Wikipedia mi podpowiedziała, że tradycyjnie
ciastka są robione z
mąki owsianej, ale ja użyłam pszennej – spróbuję następnym razem ;)Przepis stąd: http://www.cukrowawrozka.pl/shortbread-prawie-jak-walkers/Dołączam do akcji: