Wykonanie
Marchewkę duszona można robić na kilka sposobów. Ja osobiście lubię ją starta na dużych oczkach bez żadnego
groszku czy tez
cebuli, ale są tacy co nie wyobrażają sobie marcheweczki bez 'zielonych kulek'. Jest smacznym dodatkiem do obiadów z udziałem gotowanych
ziemniaków, puree. Słodko-
maślany smak, to właśnie mój ideał : )
SKŁADNIKI:1,5 kg
marchewkikostka
masła2 łyżki
mąkicukier,
sólSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach lub kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy pół kostki
masła, wrzucamy
marchewkę i zalewamy
wodą by ją zakryło. Dusimy około 30 min. Gdy połowa
wody nam wyparuje solimy do smaku i dodajemy
cukier. Pozostałe
masło dzielimy na pół, jedna polówkę dodajemy do
marchewki a druga roztapiamy, dodajemy 2 łyżki
maki i robimy zasmażkę (smażymy ok. 2-3min.) Dodajemy do
marchewki, mieszamy. Do smaku można jeszcze posłodzić, zależny jaka lubicie. Typowo moja
marchewka jest wyraźnie słodka. Polecam do ziemniaczków i kotlecika mielonego.SMACZNEGO!