Wykonanie
Dziś danie, za którym szczerze przepadam. Soczysta i miękka w środku
golonka, w idealnej kompozycji smakowej. W towarzystwie pysznego
sosu chrzanowego, który jest wspaniałym dodatkiem do tej potrawy. Idealna propozycja na weekend, bo na jej wykonanie potrzebujemy całej nocy, podczas której
golonki się marynują. Dnia następnego wystarczy je upiec.

Składniki:3
golonki1 łyżka mielonej
papryki6 ząbków
czosnku1 łyżeczka
kminku2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy1 szkl
bulionu300ml
jasnego piwa3 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowysos chrzanowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1/2 szkl
bulionuodrobina otartej
skórki z cytryny3 łyżki
soku z cytrynypieprz białyszczypta
cukru1/3 szkl słodkiej
śmietany2-3 łyżki startego
chrzanu (może być ze słoika)1
żółtkoPrzygotowanie:
Golonki umyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem, aby były suche.
Paprykę wymieszać z
solą,
kminkiem i
oliwą. Powstałą pastą porządnie natrzeć
mięso. Ząbki
czosnku podzielić na pół i obłożyć nimi
golonkę. Okryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc, aby się zamarynowały.Następnego dnia wyjąć je z lodówki ok 2 godzin przed pieczeniem.Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Golonki przełożyć do średnio wysokiej blaszki. Wlać
bulion,
piwo i dodać
przyprawy (ziele i
liść laurowy). Okryć
golonkę folią aluminiową i włożyć do piekarnika na ok 45-50 minut. Następnie zdjąć folię i piec
mięso przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu polewając
golonki sosem z blaszki.
Masło rozpuścić w niewielkim garnku, dodać
mąkę i przesmażyć krótką chwilę. Wlać
bulion i wymieszać. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem i
skórką z cytryny.
Śmietankę połączyć z
chrzanem i
żółtkiem. Wlać do sosu, wymieszać i podgrzewać przez 3-5 minut ciągle mieszając, aby sos się nie zagotował, inaczej może się zwarzyć.Upieczoną
golonkę podawać z sosem.Smacznego :)