ßßß
Składniki:3 golonki1 łyżka mielonej papryki6 ząbków czosnku1 łyżeczka kminku2 łyżeczki soli2 łyżki oliwy1 szkl bulionu300ml jasnego piwa3 ziarna ziela angielskiego1 liść laurowysos chrzanowy:2 łyżki masła2 łyżki mąki1/2 szkl bulionuodrobina otartej skórki z cytryny3 łyżki soku z cytrynypieprz białyszczypta cukru1/3 szkl słodkiej śmietany2-3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoika)1 żółtkoPrzygotowanie:Golonki umyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem, aby były suche. Paprykę wymieszać z solą, kminkiem i oliwą. Powstałą pastą porządnie natrzeć mięso. Ząbki czosnku podzielić na pół i obłożyć nimi golonkę. Okryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc, aby się zamarynowały.Następnego dnia wyjąć je z lodówki ok 2 godzin przed pieczeniem.Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Golonki przełożyć do średnio wysokiej blaszki. Wlać bulion, piwo i dodać przyprawy (ziele i liść laurowy). Okryć golonkę folią aluminiową i włożyć do piekarnika na ok 45-50 minut. Następnie zdjąć folię i piec mięso przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu polewając golonki sosem z blaszki.Masło rozpuścić w niewielkim garnku, dodać mąkę i przesmażyć krótką chwilę. Wlać bulion i wymieszać. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką z cytryny.Śmietankę połączyć z chrzanem i żółtkiem. Wlać do sosu, wymieszać i podgrzewać przez 3-5 minut ciągle mieszając, aby sos się nie zagotował, inaczej może się zwarzyć.Upieczoną golonkę podawać z sosem.Smacznego :)