Wykonanie
Niedzieling. Dostałam od Mamy kawałki
królika i dzisiaj robiłam go pierwszy raz w życiu. Podałam go z naszymi rodzinnymi
buraczkami, które są delikatne i słodkie. Strasznie się objedliśmy więc kontynuujemy niedzieling na sofie z TV. Zresztą komu by się chciało wychodzić skoro za oknem zima!
Buraczki:- kilka
buraków- 2 łyżki
masła- łyżka
mąki- 4-5 łyżek
cukru-
sól- kwasek
cytrynowy- 1/2 dużego kubka
śmietany 18%Gotuje całe wymyte
buraki około 1,5 godziny. Odlewam
wodę, zalewam je zimną i na około 30 minut odstawiam. Następnie obieram je ze skórki i trę na tarce na najmniejszych oczkach.
Buraki solę, dodaję 2 łyżku
cukru, szczyptę
soli i kwasku
cytrynowego, odstawiam na 30 minut. W rondelku rozpuszczam
masło, dodaję
mąkę i
buraczki - mieszając dodaję
śmietanę i doprawiam
cukrem i ewentualnie kwaskiem. Ważne aby nie przyrumienić
masła!! Jeżeli tak się stanie to koniecznie to wylejcie i rozpuście nowe!
Królik:-
królik- 4 ząbki
czosnku- 2 łyżki słodkiej
musztardy Develey- 2 łyżki
rozmarynu- 1 łyżka
tymianku- 1/4 kostki
masła- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 1 łyżka
octu winnego- 1 łyżka
pieprzu- 1
cebula- 1
papryczka chili- rękaw do pieczenia









Przygotowanie:
Królika nacieram utartym
czosnkiem z
solą i
rozmarynem. Do rękawa wlewam
oliwę,
majeranek,
masło,
ocet,
musztardę,
pieprz i wkładam
królika. Nacieram go dobrze i wkładam do lodówki na min. 2 godziny.
Cebulę i papryczkę kroję w plastry. Wrzucam do rękawa i wsadzam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na 60 minut. Podnoszę temperaturę do 200 stopni, wyjmuje
królika z woreczka i piekę
królika jeszcze 30 minut.
Królik powinien być soczysty. Podaję z pieczonymi
ziemniakami i wcześniej przygotowanymi
buraczkami.