Wykonanie
Dawno na blogu nie pojawiło się nic "na wytrawnie". Nie wiem jak to możliwe, że do dzisiaj jeszcze nie było też na nim naszych, a w zasadzie moich ulubionych zasmażanych
buraczków. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak robi je moja mama i jak robię je ja :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1 kg
buraczkówsól,
pieprzcukier (opcjonalnie)*1/2 łyżki
octu winnego3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka
masła1 łyżka
mąkiBuraki umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 40 min). Odcedzić i wystudzić. Następnie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Jeśli lubicie wyczuwalne wiórki to na grubszej. Ja ścieram je na tej najdrobniejszej na "papkę".
Masło rozpuścić na patelni, a na rozgrzane wsypać
mąkę i podsmażyć. Wrzucić
buraczki, wymieszać i podsmażać chwilę. Dodać
śmietanę, doprawić
solą i
pieprzem oraz odrobiną
octu. Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu.*dodatek
cukru nie jest konieczny.
Daję się go wówczas jak
buraczki nie są wystarczająco słodkie lub są stare. Do
młodych buraczków cukru nie dodaję nigdy.Smacznego :)