ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam buraczki w takiej postaci, mogłabym je jeść do każdego posiłku. Najlepsze buraczki robi moja Babcia, co roku dostaję od niej słoiczki z ugotowanymi i doprawionymi buraczkami, a jedyne co muszę zrobić to podgrzać i dodać zasmażkę. Niestety, nawet jakbym dostała tonę takich słoiczków, to i tak zawsze starczają raptem na kilka dni. W tym roku już zjadłam wszystkie (już dawno) i naszła mnie niepohamowana ochota na zasmażane buraczki. Co zrobić? No jak to co, zrobić je samemu;)
Potrzebujemy:
2 duże buraki
sól, pieprz (świeżo zmielony)
1 łyżkę masła
1 łyżeczkę (czubatą) mąki
1 łyżeczkę cukru
*opcjonalnie kwaśne jabłko i cebula
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Dzięki temu zachowają swój smak. Buraczki gotujemy dość długo - od 45 minut do czasem nawet 1 godz 15 minut. Po ugotowaniu obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie dodajemy doprawione solą, pieprzem i cukrem buraczki. Chwilkę podsmażamy i przekładamy do miseczki.
*jeżeli lubimy buraczki z dodatkami, można robiąc zasmażkę dodać do niej cebulkę (drobno posiekaną cebulkę dodajemy do rozgrzanego masła, lekko podsmażamy, dodajemy mąkę i buraczki, dalej postępujemy tak samo). Możemy dodać też starte jabłko - surowe lub lekko podsmażone, zależy od upodobań :)
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/01/najlepszy-dodatek-do-obiadu-buraczki-z.html