Wykonanie
Kuchnia niemiecka jest różnorodna składa się na nią 16 niemieckich
krajów związkowych. Początkowo była bardzo skromna. Posiłek raczej zaspokajał tylko głód, nie był wyszukaną przyjemnością. Tzw. niemiecki posiłek ,dla twardych mężczyzn składał się z
chleba i
ziemniaków,
golonki,
kiszonej kapusty, zrazów pieczonych i zupy z
soczewicy.Dopiero po 1948r., w epoce cudu gospodarczego, w Niemczech zaczęły się pojawiać nowinki kulinarne.
Obecnie w kuchni niemieckiej wieje wiatr międzynarodowy. Ekspansja Azjatów dodała szaleństwa. Młodzi kucharze z niemiecką dokładnością i doskonałą perfekcją wdrażają nouvelle cuisine. Ale niektóre landy kultywują tradycję i gotują knedle na parze, pieczeń z marynowanego w occie
mięsa, szwabskie pierogi czy smażone
ziemniaki, rarytas od czasów Starego Fritza.Składniki:30dag
wątróbki wieprzowej2
jabłka2
cebule3 łyżki
masłasól,
pieprzmąkaWątróbkę oprószyć
mąką i usmażyć. Dodać
sól,
pieprz i dużo
majeranku. Dopiero po usmażeniu
wątróbkę doprawiamy.Z
jabłek wydążyć środek i pokroić w plastry. Obsmażyć z obu stron. Posypać
majerankiem.
Cebulę pokroić w plastry i usmażyć. Ułożyć na talerzu.Jako niereformowalny smakosz
szparagów dodałem wiązkę do tego dania. Delikatny smak tego warzywa doskonale harmonizuje z reszt