Wykonanie
Mile byłam zaskoczona, gdy usłyszałam od córki: mamo dzisiaj w szkole na obiad była
kasza z gulaszem, zrobisz na obiad?" Postanowiłam jej zrobić z gulaszem, a dla siebie z
wątróbką duszoną w sosie. Wyszło smacznie,, zjadłam ze smakiem, a córka swoją porcję z gulaszem;)Składniki:
Kasza jęczmienna - 1 szklanka
wątróbka wieprzowa - 350 gram
cebula - 3 sztuki
sól,
pieprz - do smaku
Masło do smażenia - 1,5 łyżki
mąka - 1/4 szklanki
woda - 1 szklankaWykonanie:
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Przekładamy na sito, przelewamy zimną
wodą.
Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, podsmażamy na
maśle. W międzyczasie
wątróbkę płuczemy osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w
mące, dodajemy do smażonej
cebuli. Dopiero pod koniec smażenia solimy i dodajemy
pieprz. Gdy posolimy wcześniej
wątróbka będzie twarda. Gdy
wątróbka będzie zarumieniona zalewamy całość
wodą i chwilkę dusimy, około 2 minut - sos zgęstnieje dzięki
mące, którą obtoczyliśmy
wątróbkę.
Kaszę przekładamy do kokilki i nakładamy na talerz odwracając ją do góry dnem Na nią położyć
wątróbkę z
cebulą i polać powstałym sosem;)* Najlepiej
wątróbkę przed smażeniem namoczyć co najmniej na godzinę w
mleku - pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu.