ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: świąteczne przepisy - różne

Moja Kuchnia: świąteczne przepisy - różne

nazwa

Wykonanie

1. Barszcz wigilijny
Barszcz mojej Mamy jest najcudowniejszy na świecie, robi go tylko raz w roku i pewnie stąd w nim tyle magii, bo nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami.
Duża włoszczyzna [do wykorzystania na sałatkę]
2 suszone grzyby, 4 ząbki czosnku,
cebula przypieczona na suchej patelni, jabłko duże winne
11/2 do 2 kg buraków + koncentrat buraczany KRAKUS,
liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela ang., sól , pieprz, cytryna, cukier
majeranek – spora garść
grzybki zalać wodą na dwie godziny
włoszczyznę zalać ok. 4 l wrzącej wody, dodać grzybki z wodą, cebulę, przyprawy [oprócz cukru], gotować do miękkości.
Osobno ugotować buraki, ostudzić, obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić cytryną
Wywar przecedzić, gorącym zalać buraki, dodać jabłko pokrojone w cząstki, czosnek, zakwasić sokiem z cytryny, dodać cukier do smaku i koncentrat buraczany, trzymać na małym ogniu około godziny – ni dopuścić do zagotowania, ma tylko naciągać. Odstawić.
Po kilku godzinach lub na drugi dzień [w Wigilię] odcedzić, ewentualnie jeszcze doprawić pieprzem, cukrem i cytryną, zależy jaki barszcz lubimy, wsypać majeranek – ucierając palcami. Do podania mocno podgrzać, nie gotować!
2. Kapusta z grzybami
2 kg kapusty kwaszonej
mała główka kapusty białej [ok. 11/2 kg]
duuużo grzybów suszonych
spora garść śliwek suszonych [pół na pół polskich wędzonych i kalifornijskich]
szklanka czerwonego wytrawnego wina
śliwki zalewamy wodą
osobno gotujemy obie kapusty – białą poszatkowaną, kwaszoną trochę pokrojoną, zalewamy wrzątkiem
do każdej dodajemy 2 – 3 listki laurowe, po 2 – 3 ziarenka ziela ang. i po kilka ziaren pieprzu
poprzedniego dnia zalewamy wodą grzyby suszone, zagotowujemy
kiedy kapusty są dość miękkie, łączymy je, dodajemy śliwki i grzyby, podlewamy wodą z grzybów i dusimy codziennie przez dwa, trzy dni.
Trzeciego dnia po zagotowaniu dodajemy szklankę czerwonego wina, ew. łyżkę cukru, odparowujemy i po ostudzeniu – na balkon [jeśli jest zimno oczywiście]
Jeśli lubimy, to w Wigilię po zagotowaniu można dodać zasmażkę z mąki i oleju oraz uduszoną cebulę.
3. Paszteciki
4 szkl. mąki przesianej, szczypta soli [+ 1 szkl. maki do ew. dodania i podsypywania]
1 kostka tłuszczu np. Kasia
1 mały kubeczek śmietanki [12%]
5 dkg drożdży
jajko
drożdże wymieszać w śmietance, odstawić na pół godziny
mąkę wymieszać z tłuszczem, wlać drożdże, posolić, zagnieść ciasto [gdy za gęste – dodać łyżkę śmietanki], żeby gładko odchodziło od ręki, odstawić na pól godziny, przykryć ściereczką.
wałkować lekko podsypując mąką max na grubość ½ cm, wycinać kółka o dowolnej średnicy [zależy jakie lubimy paszteciki]; składać z farszem na pół i lekko dociskać, paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor 25 – 30 minut w piekarniku 160 – 180 0 [wstawić do rozgrzanego].
Farsz:
Wigilijny – posiekana kapusta z grzybami [z przewagą grzybów], odciśnięta
albo pieczarki [drobno pokrojone, usmażone + usmażona cebula w kostkę]
albo suszone, ugotowane grzyby – posiekane + przesmażona cebulka w kostkę
albo duszone jabłka z cukrem i cynamonem [wtedy paszteciki posypać cukrem pudrem]
albo co sobie wymyślimy......
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/12/swiateczne-przepisy-rozne.html