Wykonanie
1. Barszcz wigilijnyBarszcz mojej Mamy jest najcudowniejszy na świecie, robi go tylko raz w roku i pewnie stąd w nim tyle
magii, bo nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami.Duża
włoszczyzna [do wykorzystania na
sałatkę]2
suszone grzyby, 4 ząbki
czosnku,
cebula przypieczona na suchej patelni,
jabłko duże
winne11/2 do 2 kg
buraków + koncentrat buraczany KRAKUS,
liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela ang.,
sól ,
pieprz,
cytryna,
cukiermajeranek – spora garść
grzybki zalać
wodą na dwie godziny
włoszczyznę zalać ok. 4 l wrzącej
wody, dodać
grzybki z
wodą,
cebulę,
przyprawy [oprócz
cukru], gotować do miękkości.Osobno ugotować
buraki, ostudzić, obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić
cytrynąWywar przecedzić, gorącym zalać
buraki, dodać
jabłko pokrojone w cząstki,
czosnek, zakwasić
sokiem z cytryny, dodać
cukier do smaku i koncentrat buraczany, trzymać na małym ogniu około godziny – ni dopuścić do zagotowania, ma tylko naciągać. Odstawić.Po kilku godzinach lub na drugi dzień [w Wigilię] odcedzić, ewentualnie jeszcze doprawić
pieprzem,
cukrem i
cytryną, zależy jaki barszcz lubimy, wsypać
majeranek – ucierając palcami. Do podania mocno podgrzać, nie gotować!2.
Kapusta z
grzybami2 kg
kapusty kwaszonejmała główka
kapusty białej [ok. 11/2 kg]duuużo
grzybów suszonychspora garść
śliwek suszonych [pół na pół
polskich wędzonych i kalifornijskich]szklanka czerwonego
wytrawnego winaśliwki zalewamy
wodąosobno gotujemy obie
kapusty – białą poszatkowaną, kwaszoną trochę pokrojoną, zalewamy wrzątkiemdo każdej dodajemy 2 – 3
listki laurowe, po 2 – 3 ziarenka ziela ang. i po kilka ziaren
pieprzupoprzedniego dnia zalewamy
wodą grzyby suszone, zagotowujemykiedy
kapusty są dość miękkie, łączymy je, dodajemy
śliwki i
grzyby, podlewamy
wodą z
grzybów i dusimy codziennie przez dwa, trzy dni.Trzeciego dnia po zagotowaniu dodajemy szklankę
czerwonego wina, ew. łyżkę
cukru, odparowujemy i po ostudzeniu – na balkon [jeśli jest zimno oczywiście]Jeśli lubimy, to w Wigilię po zagotowaniu można dodać zasmażkę z
mąki i
oleju oraz uduszoną
cebulę.3. Paszteciki4 szkl.
mąki przesianej, szczypta
soli [+ 1 szkl.
maki do ew. dodania i podsypywania]1 kostka tłuszczu np.
Kasia1 mały kubeczek
śmietanki [12%]5 dkg
drożdżyjajko
drożdże wymieszać w
śmietance, odstawić na pół godziny
mąkę wymieszać z tłuszczem, wlać
drożdże, posolić, zagnieść ciasto [gdy za gęste – dodać łyżkę
śmietanki], żeby gładko odchodziło od ręki, odstawić na pól godziny, przykryć ściereczką.wałkować lekko podsypując
mąką max na grubość ½ cm, wycinać kółka o dowolnej średnicy [zależy jakie lubimy paszteciki]; składać z farszem na pół i lekko dociskać, paszteciki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy na złoty kolor 25 – 30 minut w piekarniku 160 – 180 0 [wstawić do rozgrzanego].Farsz:Wigilijny – posiekana
kapusta z
grzybami [z przewagą
grzybów], odciśniętaalbo
pieczarki [drobno pokrojone, usmażone + usmażona
cebula w kostkę]albo suszone, ugotowane
grzyby – posiekane + przesmażona
cebulka w kostkęalbo duszone
jabłka z
cukrem i
cynamonem [wtedy paszteciki posypać
cukrem pudrem]albo co sobie wymyślimy......