Wykonanie



Takie paszteciki robiłam pierwszy raz . Są z
ciasta drożdżowego bez
jajek, wegańskie, ze względu na córkę – ale w smaku nic im nie brakuje. Farsz jest z mieszanej
kapusty i mieszanych
grzybów – trochę suszonych , trochę
pieczarek. Dodałam dla eksperymentu kilka
suszonych pomidorków. Efekt okazała się niezwykle smaczny.ciasto1/2 kg
mąki25 g
drożdżyszklanka letniej
wodyłyżeczka
cukru6 łyżek
olejusól do smakufarsz1/8 średniej główki
kapusty15 dkg
kapusty kiszonejcebulakilka
grzybów suszonych15 dkg
pieczarekolejsól,
pieprzziele angielskie,
liść laurowyDrożdże roztarłam z
cukrem, dodałam trochę letniej
wody, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam pół kilo
mąki,
sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam
olej , letnią
wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).Na
oleju podsmażyłam
pieczarki, namoczone
suszone grzyby i
cebulę. Dodałam poszatkowaną
słodką kapustę , podsmażyłam chwilę, zalałam
wodą, dodałam
przyprawy i pokruszone
suszone pomidory, gotowałam pod przykryciem do miękkości. Dodałam
kapustę kiszoną , wymieszałam i ugotowałam, aż wszystko było miękkie. Doprawiłam mielonym
pieprzem. Ostudziłam i dokładnie odcedziłam a nawet odcisnęłam.Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na omączony blat i rozwałkowałam na prostokąt , na grubość 5 mm. Pocięłam na 3 prostokąty i kładłam w odstępach farsz, składałam na pół o odcinałam paszteciki. Ułożyłam je na natłuszczonej blasze i postawiłam na 10 min w ciepłym miejscu, żeby trochę podrosły.Piekłam w 200 C około 20 min, do zrumienienia.Wyszły pyszne, moje córki rzuciły się na nie od razu po upieczeniu i musiałam bronić , żeby została odpowiednia ilość na dzisiaj…Smacznego !

WSZYSTKIM
MOIM BLOGOWYM PRZYJACIOŁOM, ZNAJOMYM I CZYTELNIKOM ŻYCZĘ RADOSNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT W MIŁEJ ATMOSFERZEGRAŻYNA