Wykonanie
            Obowiązkowa potrawa na wigilijnym 
stole :). Kiedyś za nimi nie przepadałam, ale teraz nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. A Wy lubicie pierogi?

Składniki:ciasto:około 350-400g 
mąki wrocławskiejniepełna szklanka ciepłej 
wodyszczypta 
soli2 stołowe łyżki 
olejufarsz:500g 
kapusty kiszonej (bez dodatków)200g 
suszonych grzybów (najlepiej 
borowików)2 średniej wielkości 
cebule2 szklanki wrzącej 
wody2 
liście laurowe2 kulki 
ziela angielskiegosól, 
pieprz, 
oliwaPrzygotowanie:farsz:Przed przygotowaniem pierogów 
grzyby zalewamy zimną 
wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia gotujemy je w niewielkiej ilości 
wody przez około 20 minut, aż będą miękkie. 
Grzyby odcedzamy, a następnie drobno kroimy. 
Kapustę odciskamy oraz drobno siekamy (jeśli mamy zbyt kwaśną 
kapustę należy ją najpierw przepłukać zimną 
wodą). 
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i rumienimy na 
oliwie. W dużym garnku/głębokiej patelni umieszczamy 
cebulę, 
grzyby, 
kapustę, 
ziele angielskie oraz 
liście laurowe. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem. Całość podlewamy wrzącą 
wodą i grzejemy na wolnym ogniu, aż 
kapusta zmięknie i 
woda odparuje (około 45-60 minut), co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.pierogi:
Mąkę przesiewamy z 
solą. Stopniowo dolewamy 
wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy 
olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym 
mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym 
mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną 
wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną 
cebulką. Smacznego!

Dobra rada:Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce i włożyć do zamrażarki.
