Wykonanie
Ciekawa jestem czy jest ktoś kto nie lubi pierogów ... niby nie jest to nic wykwintnego, ale różnorodność w przygotowywaniu farszów sprawia, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Mogą być tradycyjne: z
mięsem,
kapustą i
grzybami, ruskie lub na słodko z
serem czy
owocami. Przygotowywanie ich na pewno zajmuje trochę więcej czasu niż przy typowym obiedzie, ale warto! Nie ma nic lepszego niż domowe pierogi.Składniki (na ok. 60-70 pierogów):ok. 1 kg
kapusty kiszonejduża garść
suszonych grzybów5-6
ziemniaków2
cebulesól/
pieprz2 ziarna
ziela angielskie1
listek laurowyopcjonalnie:
cukier500 g
mąki1 szklanka wrzątku2 łyżki
olejuCiasto:
Mąkę przesiewamy do miski z dodatkiem szczypty
soli. Wlewamy szklankę wrzącej
wody i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa będzie letnia zaczynamy wyrabiać ciasto. Od razu dodajemy
olej i jeżeli czujemy, że ciasto jest za suche dodajemy trochę ciepłej
wody. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Łatwo się wałkuje i nie przykleja się do blatu.Farsz:
Kapustę gotujemy w małej ilości
wody z dodatkiem
ziela angielskiego i
listka laurowego do miękkości. Jeżeli wcześniej namoczymy
grzyby to możemy ją ugotować w wodzie w której się moczyły.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na
oleju. Gdy
kapusta się ugotuje odciskamy ja z nadmiaru
wody.
Kapustę kroimy cienko i łączymy z posiekanymi na drobno
grzybami (wcześniej namoczonymi w wodzie) i
cebulą - wszystko razem chwile smażymy. Dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz oraz jeżeli
kapusta jest za kwaśna trochę
cukru - wszystko oczywiście do smaku. Na koniec łączymy
kapustę ze zmiażdżonymi wcześniej
ziemniakami.Na blacie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka (np. szklanką). Na każde wykładamy trochę farszu i zlepiamy pierogi (można do tego użyć odrobiny zimnej
wody).Pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli i
oleju. Będą gotowe jak wypłyną.Smacznego! :)