Wykonanie
Gdy w Pradze zajadaliśmy obiad z czeskimi knedlikami, mój mąż doszedł do wniosku, że knedle przypominają trochę nasze pyzy
drożdzowe, pampuchy. Zapytał mnie, czy po powrocie do domu
mogę te pyzy zrobić i do tego gulasz i zasmażaną modrą
kapustę. Akurat miałam w zamrażalniku
mięso gulaszowe a w lodówce resztę
drożdży. Po modrą
kapustę poszłam na targ. I tak powstał obiad w czeskich klimatach.Knedle gotuje się zawinięte w serwetkę, we wrzątku. Ja juz dawno zauważyłam, ze fuknkcję podobną do gotowania na parze lub w kąpieli
wodnej zastępuje „gotowanie” w kuchence mikrofalowej. Aby moje pyzy bardziej przypominały knedle, zrobilam ciasto nieco gęstsze i dałam mniej
oleju.
DROŻDŻOWE PYZY A’LA KNEDLIKI1/2 kg
mąki pszennej30 g
drożdży1, 5 szklanki letniej
wody2 łyżki
olejułyżeczka
cukru, pół łyżeczki
soliDrożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru, dolewamy pół szklanki letniej
wody, posypujemy łyżką
mąki i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, solimy, dodajemy wyrośnięte
drożdże,
olej i resztę letniej
wody. Mieszamy i wyrabiamy drewnianą łyżką około 5 min. Odstawiamy w cieple miejsce , przykryte ścierczką, aż podwoi objętość ( ok. pół godziny).Wkładamy do odpowiedniego naczynia, natłuszczonego i wstawiamy do kuchenki na 600 w na 8-10 min. Pozwalamy kilka muinut odpocząć i kroimy w plastry.GULASZ WIEPRZOWY600 g
mięsa gulaszowego wieprzowego
cebulakilka
suszonych grzybkówolej do smażenia
sól,
pieprz,
majeranekNa rozgrzany
olej wrzucamy osolone i popieprzone
mięso, dodając pokrojoną
cebulę. Rumienimy dość mocno, podlewamy
wodą, dodajemy
suszone grzybki i dusimy do miękkości uzupełniając
wodą. Na koniec przyprawiamy
majerankiem. Możemy sos zagęścić łyżką
mąki rozbełtaną w zimnej wodzie.MODRA
KAPUSTA ZASMAŻANApół główki modrej
kapustyłyżka
olejusól,
pieprzliśc laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiegołyżka
octu winnego, szczypta
cukruzasmażka z łyżki
masła i łyżki
mąkiKapustę szatkujemy, zalewamy
wodą, dodając łyżkę
oleju,
liśc laurowy,
ziele angielskie i dusimy do miękkości. Solimy, dodajemy
ocet ,
pieprz i
cukier do smaku.Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła, wsypujemy
mąkę i mieszając robimy lekko rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy ją
wodą z gotowanej
kapusty i dodajemy do
kapusty, energicznie mieszając.Podajemy nasze pyzy a’la knedle polane gulaszem i w towarzystwie modrej
kapusty. My popiliśmy to wszystko czeskim
piwem, którego zapasy oczywiście sobie przywieźliśmy. Smakowało prawie jak w Pradze… Smacznego !