Wykonanie
Najpierw chciałam dodać do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisuzPierwszegoTłoczeniasamą
kapustę zasmażaną, albo ze
schabowym- bo to tradycyjny dodatek do kotletetów. Postanowiłam jednak poszukać w „Kuchni polskiej” ( mam wydanie z lat 70-tych ) jakiegoś odpowiedniego
mięsa. Miałam akurat ładną chudą
karkowkę i szukając pod tym kątem znalazłam „zrazy wieprzowe bite, duszone”. Pasowały mi do wszystkiego i zrobiłam je do
kapusty.ZRAZY WIEPRZOWE BITE DUSZONEkilka chudych wieprzowych kotletów ( u mnie z
karkówki)
cebulasól,
pieprz,
majeranekolej do smażeniatrochę
mąkiKotlety rozbijamy, posypujemy
przyprawami, obtaczamy w
mące. Smażymy na rozgrzanym
oleju po dwie minuty z obu stron. Dodajemy pokrojoną w plasterki
cebulę, smażymy jeszcze chwilę, podlewamy
wodą, dusimy do miękkości. Na koniec możemy zagęścić sos
mąką rozbełtaną w wodzie.
BIAŁA KAPUSTA ZASMAŻANApół glówki
kapustytrochę
olejulistek laurowyziele angielskie,
pieprz w ziarnach
sól,
pieprzdwie łyżki
masładwie łyżki
mąkiKapustę szatkujemy, zalewamy
wodą, dodajemy
olej i
przyprawy, gotujemy do miękkości. Na końcu dosalamy i przyprawiamy
pieprzem.Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją niewielką ilością
wywaru z
kapusty i dodajemy do
kapusty, intensywnie mieszając.Gotujemy chwilę. Podajemy do kotletów wieprzowych.
Kapusta pasowała nam do zrazów wieprzowych a cały obiad bardzo smakował. Smacznego !