ßßß

Najpierw chciałam dodać do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisuzPierwszegoTłoczeniasamą kapustę zasmażaną, albo ze schabowym- bo to tradycyjny dodatek do kotletetów. Postanowiłam jednak poszukać w „Kuchni polskiej” ( mam wydanie z lat 70-tych ) jakiegoś odpowiedniego mięsa. Miałam akurat ładną chudą karkowkę i szukając pod tym kątem znalazłam „zrazy wieprzowe bite, duszone”. Pasowały mi do wszystkiego i zrobiłam je do kapusty.ZRAZY WIEPRZOWE BITE DUSZONEkilka chudych wieprzowych kotletów ( u mnie z karkówki)cebulasól, pieprz, majeranekolej do smażeniatrochę mąkiKotlety rozbijamy, posypujemy przyprawami, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po dwie minuty z obu stron. Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, smażymy jeszcze chwilę, podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Na koniec możemy zagęścić sos mąką rozbełtaną w wodzie.
BIAŁA KAPUSTA ZASMAŻANApół glówki kapustytrochę olejulistek laurowyziele angielskie, pieprz w ziarnachsól, pieprzdwie łyżki masładwie łyżki mąkiKapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy olej i przyprawy, gotujemy do miękkości. Na końcu dosalamy i przyprawiamy pieprzem.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją niewielką ilością wywaru z kapusty i dodajemy do kapusty, intensywnie mieszając.Gotujemy chwilę. Podajemy do kotletów wieprzowych.Kapusta pasowała nam do zrazów wieprzowych a cały obiad bardzo smakował. Smacznego !