ßßß

Składniki:1 średniej wielkości główka białej kapusty2 marchewki2 łyżki masła klarowanego2 cebule700g wędzonki wieprzowej3 liście laurowych1 łyża ziarenek ziela angielskiego200g. kaszy jęczmiennej mazurskiej3 łyżki suszonego majerankusól , pieprzPrzygotowanie:Warzywa umyć.Kapustę poszatkować.Obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W garnku rozgrzać masło klarowane , wrzucić kapustę z marchewką , dusić do zwiędnięcia warzyw co jakiś czas mieszając.Obraną cebulę oraz wędzonkę pokroić w kostkę.Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć wędzonkę , gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę.Smażyć na rumiano.Mięso przełożyć do garnka z kapustą , wszystko razem wymieszać.Dodać liście laurowe i ziele angielskie.Zalać wodą 1-2 cm nad wysokością składników.Gotować kolejne 15-20 min.Wsypać kaszę , doprawić majerankiem , solą i pieprzem.Gotować do miękkości składników.Danie podawać gorące, same lub ze świeżym pieczywem.





Smacznego