Wykonanie
Rozgrzewające , syte danie, można
rzec jednogarnkowe.Proste i dość szybkie w przygotowaniuWarzywa oraz
kasza rozpływają się w ustach , wędzonka niezwykle podkreśla smak.
Składniki:1 średniej wielkości główka
białej kapusty2
marchewki2 łyżki
masła klarowanego2
cebule700g wędzonki wieprzowej3
liście laurowych1 łyża ziarenek
ziela angielskiego200g.
kaszy jęczmiennej mazurskiej3 łyżki suszonego
majerankusól ,
pieprzPrzygotowanie:Warzywa umyć.
Kapustę poszatkować.Obraną
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W garnku rozgrzać
masło klarowane , wrzucić
kapustę z
marchewką , dusić do zwiędnięcia warzyw co jakiś czas mieszając.Obraną
cebulę oraz wędzonkę pokroić w kostkę.Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć wędzonkę , gdy wytopi tłuszcz dodać
cebulę.Smażyć na rumiano.
Mięso przełożyć do garnka z
kapustą , wszystko razem wymieszać.Dodać
liście laurowe i
ziele angielskie.Zalać
wodą 1-2 cm nad wysokością składników.Gotować kolejne 15-20 min.Wsypać
kaszę , doprawić
majerankiem ,
solą i
pieprzem.Gotować do miękkości składników.Danie podawać gorące, same lub ze świeżym
pieczywem.
Smacznego