Wykonanie
Gołąbki z tartych
ziemniaków - wiele z Was zna je i uwielbia. Danie pochodzi z regiolnalnej kuchni Małopolski. Do tej
pory tylko o nich słyszałam. Teraz gdy poznałam ich smak muszę przyznać, że szczególnie te pokrojone w talarki i odsmażane na patelni są naprawdę wyśmienite. Chociaż podane z
sosem pomidorowym też nam bardzo smakowały. Z
grzybowym byłyby pewnie jeszcze lepsze. Świetne danie także dla wegetarian.
Składniki:1
biała kapusta1 kg
ziemniaków200 g drobnej
kaszy jęczniennej2-3
cebule2 łyżki
masła ghee lub
olejubulion warzywny1
jajko1 łyżka suszonego
majerankusól,
pieprz2-3
listki laurowe i
ziele angielskie -opcjonalnieWykonanie:Luźno zwiniętą główkę
kapusty - po wycięciu głąba - włożyć do dużego garnka, zalać wrzącą
wodą, przykryć i parę minut pogotować. Zewnętrzne liście zmiękną i dadzą się łatwo zdjąć. Zdjęte liście wystudzić i
ostrym nożem skroić grube nerwy liściowe.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki lub szybciej w robocie. Ułożyć na sicie by obciekły z nadmiaru
wodyCebulę obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor.
Kaszę wyłożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą zimną
wodą.Starte
ziemniaki połączyć z podsmażoną
cebulą, surowym
jajkiem i opłukaną
kaszą. Dodać
sól,
pieprz i
majeranek. Dokładnie wyrobić.Tak przygotowany farsz układać na liściach
kapusty, zwinąć w gołąbki i układać w garnku. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi
kapusty. Nie zwijać gołąbków zbyt ściśle, ponieważ surowa
kasza spęcznieje w trakcie gotowania. Gołąbki zalać
bulionem warzywnym (wtedy dołożyć
listki laurowe i kilka ziaren
ziela angielskiego) lub
bulionem wymieszanym ze
śmietaną. Przykryć pozostałymi liśćmi i dusić pod przykryciem około 1 godziny.Podawać z dowolnym ulubionym sosem. Do przygotowania sosu wykorzystać
wywar z gotowania gołąbków.ŻYCZĘ SMACZNEGO !