ßßß Cookit - przepis na Zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków

nazwa

Wykonanie

O właściwościach boczniaków przeczytałam, że są to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych.
Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.
Składniki:
2-3 ziemniaki
30-40 g boczniaków
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Przyprawy: 1 pełna łyżeczka majeranku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki.
Wykonanie:
Marchewkę i ziemniaki obrać
Pokroić w słupki
Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać masło z olejem.
Wrzucić boczniaki wraz z cebulacebula się zeszkli.
Dołożyć marchewkę i ziemniaki.
Chwilę smażyć.
Zalać wodą.
Zagotować i przelać do garnka.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek.
Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania doprawić czerwoną słodką papryką i pieprzem.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/zupa-z-boczniakow-2