Wykonanie
O właściwościach boczniaków przeczytałam, że są to
grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom
cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem
białka, witamin i
soli mineralnych.Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom
cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do
grzybów leczniczych.Składniki:
2-3
ziemniaki30-40 g boczniaków1
marchewka1
cebula1 łyżka
masła1 łyżka
olejuPrzyprawy: 1 pełna łyżeczka
majeranku,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
natka pietruszki.Wykonanie:
Marchewkę i
ziemniaki obraćPokroić w słupkiBoczniaki oczyścić i pokroić w paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w paski.Na patelni rozgrzać
masło z olejem.Wrzucić boczniaki wraz z
cebula aż
cebula się zeszkli.Dołożyć
marchewkę i
ziemniaki.Chwilę smażyć.Zalać
wodą.
Zagotować i przelać do garnka.Dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
majeranek.Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.Pod koniec gotowania doprawić czerwoną
słodką papryką i
pieprzem.Przed podaniem udekorować
natką pietruszki.