ßßß
Prosty krem z prostych warzyw: ot ziemniak, marchew, cebula. Warzywka te kojarzą mi się z wypasaniem krów... nie wiem dlaczego :P Może dlatego, że najpierw babcie szły w pole z krową, a potem wykopywały warzywa na obiad ;) Krem wymyśliłam jeszcze będąc w ciąży... . Teraz doskonale się sprawdza i jako szybki obiad dla nas i dla Maluszka :) Do tego jest tani i smaczny. No i ma piękny POMARAŃCZOWY kolor :) Czego chcieć więcej ?? :)
Składniki:
4- 5 ziemniaków3-4 marchewki2-3 cebulełyżka masłakostka warzywnaziele angielskiekilka ziarenek pieprzu ziarnistegoliść laurowywodasólpieprzmajeranek ( w zastępstwie może być tymianek;)ewentualnie warzywko lub vegetaWarzywa obieramy, kroimy ziemniaki w niedużą kostkę, cebulę i marchew w pół talarki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy najpierw cebulę, potem dorzucamy ziemniaki i marchew. Po kilku minutach zalewamy warzywa wodą tylko do przykrycia. Wrzucamy pokruszoną kostkę warzywną, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Wyciągamy liścia laurowego i blenderujemy całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gesty dolewamy odrobinę wody, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, ewentualnie warzywkiem. Wrzucamy łyżeczkę, dwie majeranku. Mieszamy i podajemy.Smaczności !!! :)
