ßßß Cookit - przepis na Szybka grochówka

Szybka grochówka

nazwa

Wykonanie

Wersja szybko gotującej się grochówki z połówek grochu. Taką grochówkę gotuję po wcześniejszym pieczeniu schabu lub chudego boczku, gdyż wykorzystuję do niej powstały sok. Wiem, że w grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna.
Składniki:
1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu
sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego
4 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
1 cebula
1 czubata łyżka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
pieprz
sól
garnek 3 litrowy
Przygotowanie:
Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości, wodę zagotować, wrzucić groch i na małym ogniu gotować z 20 minut pod przykryciem.
Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i drobno pokroić.
Po 20 minutach gotowania grochu wrzucić wszystkie pozostałe produkty, oprócz soli i pieprzu.
Gotować jeszcze z 40 minut, co pewien czas mieszać i ewentualnie dolać zagotowanej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Pod koniec spróbować, czy groch się ugotował (będzie prawie całkowicie rozgotowany), a kawałki ziemniaka mają zaokrąglone krawędzie.
Grochówkę doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/szybka-grochowka.html