ßßß
Wersja szybko gotującej się grochówki z połówek grochu. Taką grochówkę gotuję po wcześniejszym pieczeniu schabu lub chudego boczku, gdyż wykorzystuję do niej powstały sok. Wiem, że w grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna.Składniki:1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochusok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego4 średnie ziemniaki2 średnie marchewki2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)1 cebula1 czubata łyżka majeranku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka suszonej pietruszki2 listki laurowe5 ziarenek ziela angielskiegopieprzsólgarnek 3 litrowyPrzygotowanie:Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości, wodę zagotować, wrzucić groch i na małym ogniu gotować z 20 minut pod przykryciem.Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i drobno pokroić.Po 20 minutach gotowania grochu wrzucić wszystkie pozostałe produkty, oprócz soli i pieprzu.Gotować jeszcze z 40 minut, co pewien czas mieszać i ewentualnie dolać zagotowanej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Pod koniec spróbować, czy groch się ugotował (będzie prawie całkowicie rozgotowany), a kawałki ziemniaka mają zaokrąglone krawędzie.Grochówkę doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.