Wykonanie
Wersja szybko gotującej się grochówki z połówek
grochu. Taką grochówkę gotuję po wcześniejszym pieczeniu
schabu lub
chudego boczku, gdyż wykorzystuję do niej powstały sok. Wiem, że w grochówce powinna być
kiełbasa i
boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna.Składniki:1 1/2 szklanki połówek łuskanego
grochusok powstały po pieczeniu dowolnego
mięsa lub
wywar z niego4 średnie
ziemniaki2 średnie
marchewki2 ząbki
czosnku (przecisnąć przez praskę)1
cebula1 czubata łyżka
majeranku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
suszonej pietruszki2
listki laurowe5 ziarenek
ziela angielskiegopieprzsólgarnek 3 litrowyPrzygotowanie:Garnek napełnić
wodą do 3/4 wysokości,
wodę zagotować, wrzucić
groch i na małym ogniu gotować z 20 minut pod przykryciem.
Ziemniaki,
marchewkę,
cebulę obrać i drobno pokroić.Po 20 minutach
gotowania grochu wrzucić wszystkie pozostałe produkty, oprócz
soli i
pieprzu.Gotować jeszcze z 40 minut, co pewien czas mieszać i ewentualnie dolać zagotowanej
wody, jeśli jest zbyt gęsta. Pod koniec spróbować, czy
groch się ugotował (będzie prawie całkowicie rozgotowany), a kawałki
ziemniaka mają zaokrąglone krawędzie.Grochówkę doprawić
solą i
pieprzem według własnego smaku.