ßßß
przepis pochodzi stąd z moimi małymi zmianami300 gram wieprzowiny ( u mnie łopatka)200 gram wędzonej kiełbaski, może tez być surowa ( u mnie wiejska z cielęciną)5 średnich ziemniakówokoło 800 gram białej kapusty1 średnia cebula2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)1 liść laurowysól, pieprzMięso kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i zbieramy powstałe szumy. Dodajemy liść laurowy, gotujemy około 25 minut, uzupełniając wodę.Ziemniaki pokroić w większą kostkę, kapustę grubo poszatkować, następnie wrzucić warzywa do gotującego się mięsa, gotować przez kolejne 20 minut.Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w talarki, przesmażyć na patelni, wrzucić do zupy, chwilkę (5 min) razem pogotować, doprawić, posypać natką pietruszki.