Wykonanie
Świetna zupa, prawie jak Eintopf :) bardzo sycąca, rozgrzewająca, a przy tym niedroga, prosta i niezwykle smaczna :)
przepis pochodzi stąd z moimi małymi zmianami300 gram
wieprzowiny ( u mnie
łopatka)200 gram
wędzonej kiełbaski, może tez być surowa ( u mnie wiejska z
cielęciną)5 średnich
ziemniakówokoło 800 gram
białej kapusty1 średnia
cebula2 litry
bulionu warzywnego (może być z kostki)1
liść laurowysól,
pieprzMięso kroimy w kostkę, zalewamy gorącym
bulionem, zagotowujemy i zbieramy powstałe szumy. Dodajemy
liść laurowy, gotujemy około 25 minut, uzupełniając
wodę.
Ziemniaki pokroić w większą kostkę,
kapustę grubo poszatkować, następnie wrzucić warzywa do gotującego się
mięsa, gotować przez kolejne 20 minut.
Cebulę posiekać,
kiełbasę pokroić w talarki, przesmażyć na patelni, wrzucić do zupy, chwilkę (5 min) razem pogotować, doprawić, posypać
natką pietruszki.