Wykonanie
Kolejny przepis na blogu z
papryki - tym razem zupa krem z
żółtej papryki . Kilka osób próbowało i kiedy nie mówiłem z czego jest ta zupa, mało kto odgadywał. Z dodatkiem swojskich grzanek z
chleba żytniego - przepyszna, rozgrzewająca zupka, na chłodne jesienne wieczory.
Składniki :- 6
żółtych papryk- 4 średnie
ziemniaki- 1
cebula- 1
liść laurowy- świeży
rozmaryn- 1 l
bulionu warzywnego- 3 łyżki
oliwy-
sól,
pieprz, szczypta
imbiru-
chleb żytniPrzygotowanie :1.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze.2. Do nagrzanego piekarnika na 200 stopni wkładamy
paprykę na 20 min, aby wydobyć z niej aromat.3.
Ziemniaki obieramy i kroimy na drobną kostkę.4.
Cebulę siekamy.5. W garnku rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy
ziemniaki i
rozmaryn. Kilka minut podsmażamy.6.
Paprykę wyciągamy z piekarnika i dorzucamy do garnka wraz z
rozmarynem i
liściem laurowym i szczyptą
imbiru.
7. Całość zalewamy
bulionem, solimy,
pieprzymy i gotujemy ok 25-30 min, aż warzywa będą miękkie .8. W tym czasie kromki z
chleba żytniego kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, aby zrobić grzanki.9. Z zupy wyjmujemy
liść laurowy a całość blendujemy na krem.10. Można delikatnie całość jeszcze doprawić i podawać z grzankami.S M A C Z N E G O ! ! !