ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

nazwa

Wykonanie

Cukinia to wyśmienity dodatek do wielu warzywnych kompozycji. Jest wyjątkowo niskokaloryczna, równocześnie dostarczając Nam wielu potrzebnych witamin. W kuchni cukinia ma bardzo szerokie zastsowanie. Im jest młodsza, tym lepsza – można ją jeść na surowo, do kanapek lub sałatek. Można ją także dodawać do mięs, zapiekanek. Duszona pysznie smakuje w postaci leczo. Często gości tez na stołach faszerowana i zapiekana. Słyszałam nawet o cukiniowych frytkach… 🙂
Ja spróbuję Was dzisiaj zachęcić do pysznej zupy. Z dodatkiem kleksa śmietany (bądź jogurtu naturalnego) i grzanek, smakuje wyśmienicie. Jeżli macie mało czasu na przygotowanie dania, to ta zupa sprawdzi się idalnie. Przygotowanie jest dzieciennie proste i szybkie.
Składniki:
1 średniej wielkości cebula
2 małe cukinie lub 1 duża
1 marchewka
3 średniej wielkości ziemniaki
1 i 1/2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
Etapy przygotowania:
1. Cebulę, ziemniaki, cukinię i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na patelni około 10 minut. W osobnym garnku przygotowujemy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Kiedy warzywa są już gotowe, przekładamy je do bulionu i tak wszystko razem gotujemy, aż warzywa nie zmiękną.
2. Przygotowną zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem (jeżeli wydaje nam się zbyt rzadka, możemy ją zagęścić 2 łyżkami mąki, rozpuszczonej w niewieliej ilości wody). Gotową zupę podajemy z grzankami i kleksem śmietany.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/zupy/zupa-krem-z-cukinii