Wykonanie
Cukinia to wyśmienity dodatek do wielu warzywnych kompozycji. Jest wyjątkowo niskokaloryczna, równocześnie dostarczając Nam wielu potrzebnych witamin. W kuchni
cukinia ma bardzo szerokie zastsowanie. Im jest młodsza, tym lepsza – można ją jeść na surowo, do kanapek lub sałatek. Można ją także dodawać do
mięs, zapiekanek. Duszona pysznie smakuje w postaci leczo. Często gości tez na stołach faszerowana i zapiekana. Słyszałam nawet o
cukiniowych frytkach… 🙂Ja spróbuję Was dzisiaj zachęcić do pysznej zupy. Z dodatkiem kleksa
śmietany (bądź
jogurtu naturalnego) i grzanek, smakuje wyśmienicie. Jeżli macie mało czasu na przygotowanie dania, to ta zupa sprawdzi się idalnie. Przygotowanie jest dzieciennie proste i szybkie.
Składniki:1 średniej wielkości
cebula2 małe
cukinie lub 1 duża1
marchewka3 średniej wielkości
ziemniaki1 i 1/2 l.
bulionu warzywnegosól,
pieprzEtapy przygotowania:1.
Cebulę,
ziemniaki,
cukinię i
marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na patelni około 10 minut. W osobnym garnku przygotowujemy
bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Kiedy warzywa są już gotowe, przekładamy je do
bulionu i tak wszystko razem gotujemy, aż warzywa nie zmiękną.2. Przygotowną zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem (jeżeli wydaje nam się zbyt rzadka, możemy ją zagęścić 2 łyżkami
mąki, rozpuszczonej w niewieliej ilości
wody). Gotową zupę podajemy z grzankami i kleksem
śmietany.
Smacznego !!