Wykonanie
Jest to jedna z zup, które zaliczam do zimowych. Bardzo dobra, rozgrzewająca, w smaku najbardziej wyczuwalna
cebula i
parmzan dlatego pozwoliłam sobie zmienić jej nazwę. Przepis pochodzi z Tego bloga natomiast ja zmodyfikowałam go pod swój gust. Idealnie smakuje z kromką
chleba posmarowaną
masełkiem.
Składniki :puszka 400 g
białej fasoli2 łyżki
oleju rzepakowego1,5 dużej
cebuli125 ml białego
wytrawnego wina1 L
bulionu warzywnego3 średnie
ziemniaki2
liście laurowe50 g tartego
parmezanusól,
pieprzOlej rozgrzewamy w rondlu.
Cebulę siekamy w drobną kostkę ale też bez przesady. Wrzucamy do rondla smażymy na niewilekim ogniu aż będzie al`dente. Następnie wlewamy
wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jakieś 5-7 minut aż
alkohol wyparuje. Po tym czasie wlewamy
bulion, dodajemy pocięte w kostkę
ziemniaki,
liście laurowe, solimy,
pieprzymy. Gotujemy około 20 minut aż
ziemniaki będą miękkie.
Fasolę odcedzamy z zalewy na sitku. Dodajemy do zupy wraz z startym
parmezanem 10 minut przed końcem gotowania. Mieszamy od czasu do czasu na koniec ewentualnie doprawiamy. Podajemy z
pieczywem.Pamiętajcie, żeby za dużo nie solić na początku bo
parmezan jest na tyle słony,że dosalanie nie będzie konieczne.Smacznego :)