Wykonanie
Cel: Zupa na obiad. Dziś.Ogląd sytuacji: nic nie ma w domu! Jakaś kompletna pustka... hm... z czego można zrobić zupę...
cebula,
marchewka,
ziemniaki... jarmuż? nie....
jarmuż... a może tak? ... dobra,
jarmuż... o i
kasza jęczmienna - to będzie bardziej najadające..Efekt - zupa gotowa. Dzieci marudziły troszkę na jej konsystencję (ble takie flaki z
jarmużu... ble....), więc dostały zupę w wersji "krem". Zjadły tak szybko, że aż nie zauważyłam kiedy ;) A ja tam pozostaję przy swoim - wolę zupę w kawałkach (i tę proponuję).Nie twierdzę, że jest to niewiadomojakapysznazupa. Ale jest smaczna. I jest dowodem na to, że można kombinować i rózne
dziwne rzeczy do zupy ogólnej wrzucać. Nie miałam ani
selera, ani
pietruszki ani
pora... a efekt i tak uzyskałam smaczny :)Absolutnie nie wiem co się stało ze zdjęciem zupy... czekałam aż się zgra z aparatu a tu na aparacie go nie ma :( więc musicie się zadowolić zdjęciem
jarmużu i to w dodatku nie moim a pobranym z Wikipedii) i uwierzyć, że wyglądła tak jakby ktoś do zupy jarzynowej dodał posiekaną
kapustę... (w ilości niewielkiej)
(źródło zdjęcia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Boerenkool.jpg/800px-Boerenkool.jpg)Składniki:1 średnia
cebula5
marchewek2 średnie
ziemniaki4 liście
jarmużu1/4 - 1/3 szklanki
kaszy jęczmiennejsól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
owoc jałowca,
majeranek...
masło / inny tłuszcz zdrowszyWykonanie:W garnku podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy obraną i pokrojoną
cebulkę. Czekamy aż się zeszkli (można ciut posolić). Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę
marchewkę i też lekko obsmażamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Zalewamy warzywa
wodą. Dodajemy
kaszę i
przyprawy. (
sól można dodać później - zobaczycie, inaczej smakuje zupa). Po chwili dodajemy opłukany
jarmuż. Najlepiej od razu posiekany. (w mojej wersji zupy posiekałam 2 liście, a 2 wrzuciłam w całości i później z zupy usunęłam - by mniej się rzucał w oczy...)Gotujemy ok pół godziny(a nawet 20 min wystarczy) - aż warzywa będą miekkie.Smacznego. Nie ma co tu kombinować zupa jest prosta i ewidentnie na gwoździu ;)Wydrukuj przepis