Wykonanie
Siedzimy sobie z Księżniczką i chorujemy. A tu dochodzi południe - znaczy czas na zupę. Hm.. chyba nikt nam zupy nie zrobił. Ciekawe dlaczego? ;) Cóż było robić. Otwieram spiżarnię i szukam - z czego możnaby zrobić zupę. Zachęcona sukcesem zupy
jarmużem, wrzuciłam co się da i wyszła zupa, której Księżniczka zjadła chyba 3 dokładki... ;) Zupa jest ewidentnie z gatunku "na zimne dni" - bo jest treściwa dzięki
kaszy. Daleko jej do lekkich letnich zup.
Składniki:3
cebule4
marchewki1/2 szklanki
kaszy jęczmiennejsól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
estragonnatka pietruszkitłuszczWykonanie:
Cebule obieramy i kroimy drobno. W garnku, na tłuszczu, podsmażamy lekko
cebulkę. Można podsypać ciut
solą i
pieprzem - by się ładnie zeszkliła. Następnie dorzucamy do garnka pokrojoną w kostkę
marchewkę. Chwilkę przesmażamy i zalewamy
wodą.Dodajemy
kaszę i
przypawy. Zupę gotujemy ok 25 minut - aż
marchewka będzie miękka a
kasza ugotowana.Polecam posypać
natką pietruszki. Bo jest zdrowa i smaczna :)
Wydrukuj przepis