Wykonanie
            Siedzimy sobie z Księżniczką i chorujemy. A tu dochodzi południe - znaczy czas na zupę. Hm.. chyba nikt nam zupy nie zrobił. Ciekawe dlaczego? ;) Cóż było robić. Otwieram spiżarnię i szukam - z czego możnaby zrobić zupę. Zachęcona sukcesem zupy 
jarmużem, wrzuciłam co się da i wyszła zupa, której Księżniczka zjadła chyba 3 dokładki... ;) Zupa jest ewidentnie z gatunku "na zimne dni" - bo jest treściwa dzięki 
kaszy. Daleko jej do lekkich letnich zup.

Składniki:3 
cebule4 
marchewki1/2 szklanki 
kaszy jęczmiennejsól, 
pieprz, 
liść laurowy, 
ziele angielskie, 
majeranek, 
estragonnatka pietruszkitłuszczWykonanie:
Cebule obieramy i kroimy drobno. W garnku, na tłuszczu, podsmażamy lekko 
cebulkę. Można podsypać ciut 
solą i 
pieprzem - by się ładnie zeszkliła. Następnie dorzucamy do garnka pokrojoną w kostkę 
marchewkę. Chwilkę przesmażamy i zalewamy 
wodą.Dodajemy 
kaszę i 
przypawy. Zupę gotujemy ok 25 minut - aż 
marchewka będzie miękka a 
kasza ugotowana.Polecam posypać 
natką pietruszki. Bo jest zdrowa i smaczna :)

Wydrukuj przepis